+31(0)344-640035 info@fairwood.nl
Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Blogs vloeren

Waar gaan onze blogs over?

Kies specifieke categorie

Hieronder blogs over houten vloeren, afwerking, leggen, werking en onderhoud:

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

.

Kan ik vloerverwarming onder een houten vloer leggen?

Houten vloeren kunnen inderdaad op vloerverwarming worden geïnstalleerd, maar niet alle soorten houten vloeren zijn geschikt. Het is belangrijk om te begrijpen dat hout een natuurlijk materiaal is en van nature niet gemaakt is om verwarmd te worden. Hierdoor kunnen sommige houtsoorten niet goed omgaan met de schommelingen in vocht en warmte die gepaard gaan met vloerverwarming.

Daarom is het essentieel om zorgvuldig de juiste houten vloer te kiezen die geschikt is voor vloerverwarming, zodat je langdurig kunt genieten van een prachtige vloer in huis.

 

Welke soort vloer op vloerverwarming?

Zoals u elders op de Fairwood-website kunt lezen onderscheiden we 3 soorten vloeren.

Massieve vloeren

Massief houten vloeren vormen een prachtige toevoeging aan elk interieur, met hun warme en natuurlijke uitstraling.

Echter, bij het overwegen van vloerverwarming, moeten we voorzichtig zijn.

De dikte van deze vloeren kan namelijk de warmteoverdracht bemoeilijken, waardoor de gewenste warmte niet efficiënt naar de kamer erboven kan doordringen.

Dit kan resulteren in een minder effectieve verspreiding van warmte in de ruimte.

Massieve planken van 20-22 mm dik Deze dikke, massieve planken hebben een te hoge warmteweerstand en zorgen daardoor voor een groot rendementsverlies. (meer dan 0,13 [m²K/W])

Het is daarom beter om te kiezen voor parket met een maximale dikte van 16 mm bij de installatie op vloerverwarming. 

 

Lamelparket
Planken van gelamineerd hout bieden veel mogelijkheden voor vloerverwarming dankzij hun geschiktheid en efficiënte warmtegeleiding.

Met een multiplex onderlaag en een dunne laag hout daarbovenop, zorgt geconstrueerd hout voor optimale warmteverdeling en comfort.

Met deze duurzame en stijlvolle vloeroplossing kunt u genieten van een aangename warmte in uw huis, terwijl u tegelijkertijd profiteert van de vele mogelijkheden die het biedt voor het creëren van een unieke en sfeervolle ruimte.

Door te kiezen voor lamelplanken, investeert u niet alleen in een prachtige vloer, maar ook in de duurzaamheid en functionaliteit die uw huis nodig heeft.

Tapis vloeren

Tapis plankjes, net als lamelplanken, kunnen ook worden geïnstalleerd op vloerverwarming.

In wezen is een tapisvloer een afgeleide vorm van een lamelplank. Het bestaat uit een toplaag van echt hout, dat is verlijmd op een minder actieve basis.

Meestal is de basis gemaakt van spaanplaat of eiken mozaïek. In de meeste gevallen zijn beide lagen van een tapisvloer echter dikker dan die van een vloer gemaakt van lamelplanken.

Daarnaast vereist de installatie van een tapisvloer dat de installateur feitelijk twee vloeren legt, wat resulteert in hogere installatiekosten.

Om de minste thermische weerstand (RC-waarde) te bereiken, is het noodzakelijk om de algehele dikte van de vloer zo dun mogelijk te houden.

Welk type vloerverwarming bij een houten vloer?

Wat betreft het type vloerverwarming voor hout, zijn er twee opties die u kunt overwegen:

  • Traditionele vloerverwarming op waterbasis
  • Droogwarmpanelen
  • Elektrische vloerverwarming.

Vloerverwarming op waterbasis
Bij vloerverwarming op waterbasis worden er groeven in de vloer gemaakt om de buizen te plaatsen.
Dit systeem kunnen worden aangesloten op uw centrale verwarmingssysteem of warmtepomp.

Droogwarmpanelen
In oudere huizen met houten vloeren kan ook droge vloerverwarming worden gebruikt. Bij dit systeem worden voorgefabriceerde panelen met voorgeïnstalleerde leidingen gebruikt, waardoor er geen groeven hoeven te worden gesneden. Ook dit systeem kan worden aangesloten op uw centrale verwarmingssysteem of warmtepomp.
Electrische vloerverwarming
Aan de andere kant maakt elektrische vloerverwarming gebruik van panelen met ingebouwde verwarmingselementen die bovenop de vloer worden geplaatst. Hoewel het vroeger vooral populair was in kleinere ruimtes zoals badkamers, wordt het nu steeds vaker gebruikt als hoofdverwarming voor het hele huis.

Waarom rekening houden met het opstookprotocol?

Een houten vloer is gevoelig voor temperatuurschommelingen, daarom is het van groot belang om de temperatuur geleidelijk aan te passen wanneer de vloer net op de vloerverwarming is gelegd.

De installateur zal instructies geven die vaak in een opstookprotocol zijn opgenomen, zodat de houten vloer rustig kan wennen aan de vloerverwarming.

Door de temperatuur stap voor stap te verhogen, worden scheurtjes en bollingen in de vloer tot een minimum beperkt.

Het is altijd verstandig om advies hierover te vragen aan de installateur.

Op die manier kunt u ervoor zorgen dat uw houten vloer de beste zorg krijgt en mooi blijft voor vele jaren.

Vloerverwarming combineren met warmtepomp?

Vloerverwarming is een lage temperatuur verwarmingssysteem dat perfect samengaat met warmtepompen, zonneboilers en andere alternatieve verwarmingsmethoden.

In tegenstelling tot traditionele cv-installaties, verwarmen warmtepompen het water veel minder intensief.

Hierdoor kunnen gewone radiatoren het huis niet voldoende verwarmen.

Gelukkig biedt vloerverwarming de ideale oplossing.

Met een aanvoertemperatuur van minder dan 40 °C zorgt het voor een gelijkmatige verwarming van het hele huis, en dit leidt tot een optimaal rendement.

Dankzij vloerverwarming kun je dus genieten van een efficiënte en comfortabele warmtebeleving in je woning.

Conclusie

 

Blog

Visgraatvloer; welke soort kies ik?

Welk visgraatparket voor mij? Echt hout of fake?Er zijn diverse soorten visgraat in de markt maar welk visgraatparket is nu geschikt voor mij? Wij kunnen ons voorstellen dat u om in houtjargon te praten "door de bomen het bos niet meer ziet”. Er zijn zoveel keuzes te...

read more
Bentwijck Benthuizen nieuwbouw nieuwe fase

Bentwijck Benthuizen nieuwbouw nieuwe fase

Bentwijck Benthuizen; nieuwbouw nieuwe fase in ons levenWe voelen ons niet oud; we gaan verhuizen en opnieuw inrichtenWij gaan een nieuwe fase van ons leven in en die nieuwe fase heet Benthuizen. In de nieuwbouw Bentwijck hebben wij namelijk een levensbestendige...

read more
Hoe voorkom ik krimpen of uitzetten houten vloer?

Hoe voorkom ik krimpen of uitzetten houten vloer?

Werking van een houten vloer is heel normaalDe relatieve luchtvochtigheid in uw huis schommeltDe luchtvochtigheid in huis varieert gedurende het jaar, met name tussen de seizoenen. Tijdens de winter is de lucht meestal zeer droog, wat kan leiden tot ongemakkelijke...

read more
Nieuw Boekhorst – Voorhout

Nieuw Boekhorst – Voorhout

Voorhout; Ideale plaats om duurzaam te wonenNieuw Boekhorst is de nieuwste uitbreiding van Voorhout en biedt straks circa 1.300 woningen, een basisschool, sportvelden en diverse speel- en sportplekken. In het hart van de wijk komt een haven waar je kunt genieten van...

read more
Visgraatvloer voor onze woning in Parijsch Culemborg

Visgraatvloer voor onze woning in Parijsch Culemborg

Even voorstellen; Wij zijn de familie de Greef.Mijn naam is Annelies de Greef, ik ben 38 jaar oud en woon in Culemborg. Mijn man Gerard en ik hebben onlangs een nieuwbouwhuis gekocht in de wijk Parijsch en we hebben twee kinderen, Job (14 jaar) en Sanne (11 jaar). Ik...

read more
Welke ondervloer bij dekvloer van hout?

Welke ondervloer bij dekvloer van hout?

Welke ondervloer kan ik gebruiken op een bestaande houten vloer?  Mijn woning is gebouwd rond 1930 en heeft een bestaande houten plankenvloer, welke ondervloer kan ik het beste gebruiken om de vloer te leggen? Goed nieuws: Deze houten vloer die er al 100 jaar ligt is...

read more
Onderhoud geoliede houten vloer; 7 tips

Onderhoud geoliede houten vloer; 7 tips

7 super goeie tips voor het onderhoud van een geoliede houten vloerTIP 1: Inloopmat Leg een grote inloopmat bij de deur, dit voorkomt dat er vuil en zand in de woning op uw vloer komen. Met name bij nieuwbouwwoningen is dit fijn. De bestrating is in het begin nog niet...

read more
SPC-vloer. Wat is het? Welke voordelen en nadelen

SPC-vloer. Wat is het? Welke voordelen en nadelen

. SPC een sterke stijger in de vloerenmarkt SPC-vloeren worden steeds belangrijker in de vloerenmarkt door de duurzaamheid, het verbeterde uiterlijk en de relatief geringe kosten. Maar wat zijn SPC-vloeren precies en waarom worden ze steeds populairder? In dit blog...

read more
houten vloeren in de houtloods