+31(0)344-640035 info@fairwood.nl
TOP 10 afwerkingen eiken vloer

Blogs vloeren

Waar gaan onze blogs over?

Kies specifieke categorie

Hieronder blogs over houten vloeren, afwerking, leggen, werking en onderhoud:

TOP 10 afwerkingen eiken vloer

Eiken vloer is de meest populaire houten vloer

Diverse soorten eiken vloeren verkrijgbaar.

Eiken is een harde houtsoort en zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Ook is eiken stabiel en werkt het veel minder dan bijvoorbeeld grenen als er sprake is van verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid.

Het is verkrijgbaar in meerdere kwaliteiten, met veel noesten en soms klein scheuren tot en met een foutvrij nagenoeg zonder noesten. En alles hier tussenin.

Bij Fairwood leveren we de volgende kwaliteiten in massieve vloeren: grof en stoer, zagerij mix, licht rustiek en geselecteerd.

In Lamelplanken: 1 bis, chique, cabinet, AB kwaliteit en Vintage.

De breedtes van de lamelparket plankenvloeren van eikenhout zijn; 15 cm – 19 cm – 22 cm – 26 cm.

De afmetingen van eiken visgraatvloeren zijn; 90×450 mm – 125×600 mm. – 150×700 mm.

In Hongaarse punt van eikenhout; 90×450 mm – 125×600 mm. – 150×700 mm.

Waarom is de afwerking ook belangrijk?

Naast de keuze voor een bepaalde soort eikenhouten parketvloer is er nog een belangrijk gereedschap waarmee u rekening moet houden. Met welk product of welke bewerking verfraai ik de vloer en bepaal ik tevens de levensduur van het parket?

Uitstraling vloer

Met de afwerking kunt u uw eigen unieke vloer krijgen. Eikenhout laat zich goed kleuren en bewerken. Hierdoor kunt u als klant helemaal zelf bepalen hoe de parketvloer er uit komt te zien. Afwerking is hiermee het ideale speeltje voor interieurontwerpers. Een vloer bedekt een groot oppervlakte van de kamer en is daarom uitermate belangrijk voor het karakter van het interieur. Door te spelen met de kleur, de glansgraad en de grofheid van de planken wordt de sfeer van een ruimte ingevuld.

Onderhoud vloer

Naast de keuze voor een bepaalde soort eikenhouten parketvloer is er nog een belangrijk gereedschap waarmee u rekening moet houden. Met welk product of welke bewerking verfraai ik de vloer en bepaal ik tevens de levensduur van het parket?

Top 10 afwerkingen eiken vloer

Wat zijn de meest populaire afwerkingen op eikenhout?

Hieronder ziet u een lijst met de meest gekozen afwerkingen en bewerkingen op eiken vloeren. In deze lijst worden de beide aspecten;  uiterlijk en onderhoud meegenomen.

Zowel het uiterlijk als het onderhoud van een bepaalde afwerking gaat namelijk uw keuze vorm geven.

1. Matte invisible lak op de vloer

De lak worden in drie lagen aangebracht en zorgt voor een onzichtbare look op het hout. Eiken in optima forma, nagenoeg niet veranderd in kleur. Door de matte bescherming is de skylt lak nagenoeg onzichtbaar. En is deze afwerking geschikt voor intensief gebruik of als je geen zin of tijd hebt om veel aandacht aan de vloer te besteden qua onderhoud.

2.Overlakbare kleurolie met ultra matte lak

Overlakbare olie gemengd met een kleurpigment naar keuze, nadat deze olie goed droog is brengen we in de lakstraat 2 lagen ultramatte lak aan. Het beste van twee werelden toch een kleurtje op de vloer en de bescherming van matte lak. En net zoals de ultramatte lak makkelijk in onderhoud.

3. Satijnlak of meer glanzende lak

Tegenwoordig kiezen steeds meer klanten van Fairwood voor lakken met een grotere of kleinere glansgraad. Bij de vraag naar een lichte glans kiezen we vaak voor satijnlak. Helemaal terug van weggeweest zijn de nog meer glanzende laklagen. Deze worden tegenwoordig weer veel aangebracht op donker gebeitste eiken vloeren.

4. Olie met of zonder kleurpigment

Niet duur, meest natuurlijke afwerking en een kras is makkelijk bij te werken en de natuurlijk olie op basis van 100% lijnzaadolie is verkrijgbaar in vele kleuren. Olie wordt onderhouden door te dweilen met speciale vloerzeep.

Whitewash

Whitewash is een techniek die eiken vloeren een lichtere, vaak wit-grijze of licht-witte uitstraling geeft. Het is een olie met wit pigment die een gebleekt effect creëert en een matte finish heeft.

Er zijn verschillende soorten whitewash afwerkingen, afhankelijk van de hoeveelheid wit pigment dat wordt gebruikt:
Doorschijnende whitewash: Hierbij wordt weinig pigment gebruikt, waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft. Het hoofddoel van deze vorm van whitewash is om de vergeling van de vloer tegen te houden. Vaak kleurt de houten vloer door UV-straling op den duur wat geler. Het witte kleurpigment houdt deze vergeling tegen.

Half-doorschijnende whitewash: Er wordt iets meer pigment toegevoegd voor een duidelijker whitewash effect, maar de oorspronkelijke kleur van het hout blijft gedeeltelijk zichtbaar.

Dekkende whitewash: Dit geeft een volledige vernieuwing van de vloer met een sterker wit effect, terwijl de nerf van het hout zichtbaar blijft.

Bij het toepassen van whitewash op eikenhout is het belangrijk om rekening te houden met de looizuren (tannine) in het hout, die onder invloed van watergedragen producten kunnen oplossen en een gelige waas of vlekken kunnen veroorzaken. Daarom gebruiken we vaak kalkwas gebruikt voor eikenhout, omdat dit goed hecht aan de open nerfstructuur van de eikenplanken.

 

5. Hardwaxolie

Hardwaxolie is een effectieve behandeling voor houten vloeren, waarbij olie en was worden gecombineerd voor duurzame bescherming tegen vocht, vuil en vlekken. Door diep in de poriën van het hout door te dringen en een beschermende filmlaag op het oppervlak te vormen, krijgt de vloer een licht glanzende uitstraling en wordt deze slijtvast. De eenvoudige manier waarop hardwaxolie kan worden aangebracht en bijgewerkt, maakt het onderhoud moeiteloos en effectief.

6. Beitsen

Als je een sterk intensieve kleur wilt kunnen we een kleurbeits aanbrengen.

Beits is nog geen bescherming tegen vuil en vlekken. Wij brengen over de beits nog laklagen aan zodat het hout goed beschermd is.

7. Dekkend verf spuiten

Snel populair aan het worden, de lamelplanken worden gespoten in de RAL kleur naar keuze. Je ziet de nerf en tekening door de lak heen. Wij gebruiken een sterke lak/verf die geschikt is voor vloeren en intensief gebruik.

8. Roken

Met ammoniak en de eiken vloer die je hebt gekozen samen in een afgesloten ruimte. Zorgt ammoniak dat de natuurlijke kleurverschillen in het hout nog meer versterkt worden.

Dit gebeurt door de inwerking op het looizuur in het hout. Als we dit kort doen is de vloer licht gerookt, wat langer midden gerookt en heel erg lang dan wordt de vloer donker gerookt. Deze afwerking is populair omdat je ziet dat de houtkleur veranderd. Kleur komt niet door een olie die erop komt maar zit in het hout. Let wel de vloer is nog niet beschermd tegen vuil en vlekken, dit is alleen een kleuring om deze reden komt er altijd nog een afwerking op.

9. Borstelen

Het borstelen van eiken vloeren heeft verschillende voordelen:
• Accentuering van de houtstructuur: Door het borstelen wordt het zachtere hout tussen de harde nerven verwijderd, waardoor de houtnerf en structuur meer naar voren komen

• Verminderde zichtbaarheid van krassen: Eventuele krassen ontstaan minder snel en zijn minder zichtbaar, omdat de tekening van het hout meer geaccentueerd wordt

• Uniek karakter: Geborsteld eiken heeft een uniek geribbeld oppervlak waar kleurpigment beter in blijft zitten, wat het geborstelde effect versterkt

• Veiligheid voor huisdieren: Huisdieren glijden minder snel uit op een geborstelde houten vloer

• Uitstraling afwerking: Bij gebruik van bijvoorbeeld een whitewash afwerking blijft de kleur in de nerven hangen, wat een mooi contrast geeft met de rest van het hout

Het is wel belangrijk om te weten dat een geborstelde vloer sneller vuil kan worden door het ruwere oppervlak. Vuil kan makkelijker ‘haken’, en de vloer zal daardoor mogelijk sneller geschuurd moeten worden. Bij schuren gaat het effect van het borstelen deels verloren.

10. Verouderen

Bij de vintage verouderde eiken vloeren zijn de planken al onregelmatig getrommeld. Dit onregelmatige vinden we het mooist. Soms is het machinaal gedaan en dan zie je in de vloer een terugkerend patroon. Bij vloeren waar een microvelling aan de lange kant van de plank zit kunnen we ze handmatig plankje voor plankje verouderen aan de zijkant. Dit heeft een groot voordeel dat je een deukje wat erop komt niet ziet.

Afwerking voor of na het leggen van de vloer?

Waarom zal ik voor de een of de andere optie kiezen?

De afwerking kan zowel voor het leggen als na het leggen worden aangebracht.

De grote voordelen van het aanbrengen van de afwerking voor het leggen zijn:

  • de vloer kan na het leggen direct worden belopen (geen droogtijd)
  • de parketlegger hoeft niet een aantal keren terug te komen (droogtijd na elke laag),
  • Pas na 1 week is de vloer doorgedroogd en optimaal sterk. Bij het bewerken voor het leggen is dit al gebeurd in de werkplaats.
U kiest voor het afwerken van de vloer na het leggen:

  • als u de vloer zelf gaat afwerken
  • als u de kleur pas wilt bepalen na het leggen met juiste lichtinval
  • als de vloer na het leggen nog moet worden geschuurd. (bijv. bij band en bies bij visgraatvloer zonder velling

Afwerking door Fairwood

Speciaal gemaakt voor u in onze werkplaats

Wanneer u gekozen heeft voor een bepaalde kleur, afwerking of bewerking kan uw unieke vloer speciaal voor uw worden gemaakt in onze werkplaats. Meestal heeft u uw keuze gemaakt m.b.v. een kleurstaal die u naar huis heeft meegenomen. Voor het beste resultaat vragen wij u om de kleurstaal weer naar ons toe te sturen of te brengen. Bij de productie kunnen we dan de kleurstaal houden bij het kleurmengsel dat we gaan aanbrengen. Het kan immers zo zijn dat de onbehandelde houtkleur van partij tot partij verschilt. Het blijft immers een natuurproduct. Mogelijk moeten we het kleurmengsel daarom nog een beetje bijstellen om het juiste resultaat te bereiken.

Showroom in:

Blogs houten vloeren en tafels

In welke plaatsen Fairwood vloeren en tafels?

Blog

Prijzen houten vloeren, waarmee rekening houden?

Prijzen houten vloeren, waarmee rekening houden?

Prijzen eiken vloeren vergelijkenWaarmee rekening houden bij prijsvergelijk houten vloeren?Wij willen een houten vloer op vloerverwarming voor onze woning. Deze vloer moet milieuverantwoord zijn en degelijk, want we willen de natuur niet aantasten en we willen nog...

Lees meer
Duurzame houten vloer Rotterdam, slimme keuze

Duurzame houten vloer Rotterdam, slimme keuze

Waarom is een eerlijke duurzame vloer voor uw nieuwe woning in Rotterdam een slimme keuze?Is dit verstandig?In de haven van Rotterdam komen er dagelijks containers binnen uit China met duizenden m2 PVC vloeren en laminaat. Plastic en Vinyl dus. Wat we allemaal weten...

Lees meer
Zoetermeer nieuwbouw, echte eiken vloer

Zoetermeer nieuwbouw, echte eiken vloer

"Waarom hebben we gekozen voor een echte eiken vloer in Zoetermeer?"En niet voor een PVC vloer, zoals de rest van de straatDertigers Ronald en Sven wonen met hun zoon Noud van 3 jr. in het centrum van Den Haag. Ronald werkt bij de gemeente Den Haag en Sven heeft een...

Lees meer
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Welk onderhoud voor houten vloer?Onderhoud houten vloeren per afwerkingHoe onderhoud ik een geoliede houten vloer?Periodiek regelmatig onderhoudEen houten vloer die behandeld is met olie kunt u wekelijks of wanneer deze vies is stofzuigen en daarna dweilen met de...

Lees meer
Welke ondervloer voor nieuw parket op oude planken?

Welke ondervloer voor nieuw parket op oude planken?

Welke ondervloer kan ik gebruiken op een bestaande plankenvloer?Hoe moet de nieuwe vloer gelegd worden op planken dekvloer?Mijn woning is gebouwd rond 1930 en heeft een bestaande houten plankenvloer. Welke ondervloer kan ik het beste gebruiken om de vloer te leggen?...

Lees meer
Onze nieuwe woning in Noordwijk; welke houten vloer?

Onze nieuwe woning in Noordwijk; welke houten vloer?

Zo graag naar NoordwijkWie zijn wij en waarom Noordwijk?Onze namen zijn William en Laureen. Beiden dertigers en we hebben allebei een leuke baan. We hebben 3 jonge meiden;  Zoë, Hailey en Jade. Met onze ouders kwamen wij al jarenlang in Noordwijk. Waarschijnlijk is...

Lees meer
Slingerbos Ophemert; we gaan voor duurzaam

Slingerbos Ophemert; we gaan voor duurzaam

Wij gaan voor duurzaam in het Slingerbos OphemertEven voorstellen:Wij zijn Susan en Albert en wonen met veel plezier al jarenlang in de Betuwe. Door de centrale ligging in het land zijn we binnen een half uur in groter steden als Den Bosch, Utrecht, Nijmegen, Arnhem...

Lees meer
Eiken visgraatvloer in 4 stappen

Eiken visgraatvloer in 4 stappen

Hoe kies je een eiken visgraat vloer in 4 stappen. Vindt je een visgraat vloer heel mooi, maar weet je niet hoe je een keuze kunt maken uit het woud aan soorten en maten dan helpt het volgende blog om je een goede keus te maken. In vier stappen leg ik je uit hoe je te...

Lees meer
Visgraatvloer; welke soort kies ik?

Visgraatvloer; welke soort kies ik?

Welk visgraatparket voor mij? Echt hout of fake?Er zijn diverse soorten visgraat in de markt maar welk visgraatparket is nu geschikt voor mij? Wij kunnen ons voorstellen dat u om in houtjargon te praten "door de bomen het bos niet meer ziet”. Er zijn zoveel keuzes te...

Lees meer
Bentwijck Benthuizen nieuwbouw nieuwe fase

Bentwijck Benthuizen nieuwbouw nieuwe fase

Bentwijck Benthuizen; nieuwbouw nieuwe fase in ons levenWe voelen ons niet oud; we gaan verhuizen en opnieuw inrichtenWij gaan een nieuwe fase van ons leven in en die nieuwe fase heet Benthuizen. In de nieuwbouw Bentwijck hebben wij namelijk een levensbestendige...

Lees meer
Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

. Kan ik vloerverwarming onder een houten vloer leggen? Houten vloeren kunnen inderdaad op vloerverwarming worden geïnstalleerd, maar niet alle soorten houten vloeren zijn geschikt. Het is belangrijk om te begrijpen dat hout een natuurlijk materiaal is en van nature...

Lees meer
Hoe voorkom ik krimpen of uitzetten houten vloer?

Hoe voorkom ik krimpen of uitzetten houten vloer?

Werking van een houten vloer is heel normaalDe relatieve luchtvochtigheid in uw huis schommeltDe luchtvochtigheid in huis varieert gedurende het jaar, met name tussen de seizoenen. Tijdens de winter is de lucht meestal zeer droog, wat kan leiden tot ongemakkelijke...

Lees meer
Nieuw Boekhorst – Voorhout

Nieuw Boekhorst – Voorhout

Voorhout; Ideale plaats om duurzaam te wonenNieuw Boekhorst is de nieuwste uitbreiding van Voorhout en biedt straks circa 1.300 woningen, een basisschool, sportvelden en diverse speel- en sportplekken. In het hart van de wijk komt een haven waar je kunt genieten van...

Lees meer
Visgraatvloer voor onze woning in Parijsch Culemborg

Visgraatvloer voor onze woning in Parijsch Culemborg

Even voorstellen; Wij zijn de familie de Greef uit Culemborg.Mijn naam is Annelies de Greef, ik ben 35 jaar oud en woon in Culemborg. Mijn man Gerard en ik hebben onlangs een nieuwbouwhuis gekocht in de wijk Parijsch en we hebben twee kinderen, Job (11 jaar) en Sanne...

Lees meer
Welke ondervloer bij dekvloer van hout?

Welke ondervloer bij dekvloer van hout?

Welke ondervloer kan ik gebruiken op een bestaande houten vloer?  Mijn woning is gebouwd rond 1930 en heeft een bestaande houten plankenvloer, welke ondervloer kan ik het beste gebruiken om de vloer te leggen? Goed nieuws: Deze houten vloer die er al 100 jaar ligt is...

Lees meer
Onderhoud geoliede houten vloer; 7 tips

Onderhoud geoliede houten vloer; 7 tips

7 super goeie tips voor het onderhoud van een geoliede houten vloerTIP 1: Inloopmat Leg een grote inloopmat bij de deur, dit voorkomt dat er vuil en zand in de woning op uw vloer komen. Met name bij nieuwbouwwoningen is dit fijn. De bestrating is in het begin nog niet...

Lees meer
SPC-vloer. Wat is het? Welke voordelen en nadelen

SPC-vloer. Wat is het? Welke voordelen en nadelen

. SPC een sterke stijger in de vloerenmarkt SPC-vloeren worden steeds belangrijker in de vloerenmarkt door de duurzaamheid, het verbeterde uiterlijk en de relatief geringe kosten. Maar wat zijn SPC-vloeren precies en waarom worden ze steeds populairder? In dit blog...

Lees meer
Pvc-vloer of echt hout? Of beiden?

Pvc-vloer of echt hout? Of beiden?

. Waarom verliezen echte houten vloeren nooit hun aantrekkingskracht? Natuurlijke schoonheid Een van de belangrijkste redenen voor de blijvende populariteit van houten vloeren is de blijvende uitstralinbg. Dit type vloer voegt een element van natuurlijke schoonheid...

Lees meer
PVC of echte houten vloer?

PVC of echte houten vloer?

PVC of echte houten vloer, PVC vloerverwarming, vloerverwarming PVC, PVC visgraat PVC, PVC Hongaarse punt PVC, PVC prijzen PVC Planken PVC

Lees meer
houten vloeren in de houtloods