+31(0)344-640035 info@fairwood.nl
PVC of echte houten vloer?

Blogs vloeren

Waar gaan onze blogs over?

Kies specifieke categorie

Hieronder blogs over houten vloeren, afwerking, leggen, werking en onderhoud:

PVC of echte houten vloer?

Wat te kiezen echte houten vloer of PVC?

Wat is PVC

Een veel gekozen vloersoort is PVC, wat staat voor polyvinylchloride, een kunststof die veel gebruikt wordt voor vloeren. PVC heeft verschillende voordelen, zoals waterbestendigheid, duurzaamheid en eenvoudige installatie. Bovendien kan PVC in diverse patronen en kleuren verkrijgbaar zijn, waardoor het de uitstraling van andere materialen, zoals hout of steen, kan nabootsen.

Schadelijke chemische stoffen

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan PVC. Het is namelijk niet zo milieuvriendelijk als het op het eerste gezicht lijkt. PVC wordt vervaardigd uit aardolie, een schaarse en vervuilende fossiele brandstof. Tijdens de productie van PVC komen er veel schadelijke chemische stoffen vrij, die zowel het milieu als de gezondheid kunnen schaden. Bepaalde regio’s in China ervaren zelfs ernstige luchtvervuiling als gevolg van de PVC-industrie. Daarnaast komen er giftige stoffen vrij bij de verwerking en de afvalverwerking van PVC.

Weekmakers

Een ander nadeel van PVC is het gebruik van weekmakers. Deze stoffen zorgen ervoor dat PVC flexibel en buigzaam is, maar ze kunnen ook uit het materiaal lekken en in de lucht terechtkomen. Vooral in combinatie met vloerverwarming kan dit leiden tot verslechtering van de luchtkwaliteit in huis. Weekmakers kunnen schadelijk zijn, vooral voor kinderen die meer op de vloer spelen en liggen, waardoor ze een verhoogd risico hebben om in contact te komen met deze stoffen.

Plastic afvalberg

De EU is intensief bezig om het gebruik van plastic te ontmoedigen en/of te verbieden. Het is daarom uitermate verwonderlijk dat er honderden containers met PVC vloeren uit Azie worden ingevoerd. Hoelang dit nog zo door kan gaan en of er sprake zal zijn van importbeperkingen is nog niet te voorzien. In ieder geval is er nog geen oplossing gevonden voor de gigantische plastic afvalberg in Europa. Gezien het feit dat een PVC-vloer -anders dan een echte houten vloer– niet kan worden opgeknapt, zal de afvalberg alleen maar toenemen. Zeker gezien het feit dat de levensduur van een PVC-vloer niet langer wordt ingeschat dan tussen de 5 en de 10 jaar.

Mogelijk zal er over een aantal jaren door de afvalverwerkers een heffing worden gevraagd voor het verwerken van plastic bouwmaterialen.

Echte houten vloer milieu verantwoord alternatief

Niet alleen is de productie van een echte houten vloer veel minder schadelijk voor het milieu, ook heeft een echte houten vloer geen schadelijk effect op de luchtkwaliteit in uw woning. Bovendien is de levensduur van een echte houten vloer vele malen langer. Eem echte parketvloer kan immers meerdere malen worden opgeknapt. Door het verwijderen van de oude laklaag of olielaag of als het nodig mocht zijn door het schuren van de vloer. Na het opnieuw afwerken van de vloer zal deze weer als nieuw zijn.

Mocht de houten vloer over een 30 jaar of langer echt niet meer te gebruiken zijn, kan deze altijd schoon worden recycled of dienen als biobrandstof.

Een voorwaarde voor echte houten vloeren is wel dat ze uit goed beheerde bossen afkomstig zijn. Omdat hout constant doorgroeit kunnen we spreken van een hernieuwbare grondstof. Iets wat we van plastic uit aardolie niet kunnen zeggen.

Natuurlijke uitstraling

Gezegd moet worden dat de natuurlijke uitstraling van een PVC-vloer de laatste jaren met sprongen vooruit is gegaan. Zeker bij de kwaliteiten met weinig noesten en weinig houttekening. Of het in de buurt komt van echt hout wordt door de ene klant bevestigd, terwijl de andere klant PVC t.o.v. echt hout verafschuwd. Feit blijft voorlopig wel dat we bij een PVC-vloer te maken hebben met hooguit 5 verschillende planken. De houttekening of het noesten patroon zult u daarom in uw vloer een aantal keren terugzien.

Bij echte houten vloeren is elke plank door de natuur gemaakt en daarom verschillend. Aan de houttekening of het noesten patroon kunt u zien; in welke bodem de boom stond, uit welke richting de wind meestal kwam of er natte of koude winters waren etc. Het spreekt voor zich dat de echte houten vloer hierdoor een meer natuurlijke uitstraling heeft. Voor de meeste klanten geen vergelijk met een vloer die maar uit 5 verschillende planken bestaat. Andere klanten tillen hier overigens minder zwaar aan.

Uw inrichting, uw inbreng

PVC-vloeren zijn in een aantal kleuren en ontwerpen verkrijgbaar. De uitstraling van de door u gekozen PVC-vloer is voor 100% bedacht door de fabrikant. Van uw vloer zullen er duizenden vloeren liggen. Exact identiek.

Een echte houten vloer van Fairwood kunt u daarentegen helemaal zelf verzinnen en ontwikkelen. Echte houten vloeren liggen onbewerkt in de houtloods. Daarna gaan we samen met u de soort afwerking, kleur en de glansgraad bepalen. Bovendien kunnen we uw vloer ook nog donker of licht roken, borstelen en/of verouderen. Omdat elke plank van nature al verschillend is, zullen de diverse soorten afwerking en bewerking samen een unieke houten vloer maken. Van deze vloer bestaat geen tweede exemplaar.

U kunt door uw actieve inbreng een houten vloer laten leggen die naadloos past in uw interieur.

En natuurlijk wilt u de uitstraling van de vloer over 10 jaar anders hebben, kunnen we hem opnieuw in de olie zetten of laten lakken. Dezelfde houten vloer, maar wel helemaal anders.

Fairwood werkt bij de soorten afwerking altijd met bio-oil, pure lijnzaadolie en water gedragen lakken.

Waterbestendig

PVC heeft als grote voordeel dat het niet tot nauwelijks werkt door schommelingen in warmte en vocht. Zeker in ruimtes met een wisselende relatieve luchtvochtigheid zal dit een voordeel zijn t.o.v. een echte houten vloer.

Bij echte houten vloeren hebben massieve vloeren de meeste last van de werking van hout. Lamelplanken met een degelijke berken-multiplex onderlaag zijn minder gevoelig voor de werking van hout, maar altijd meer dan een PVC-vloer. Heeft de lamelplank een andere onderlaag dan berken-multiplex, zullen de risico’s van werking weer toenemen.

Onderhoud

PVC is waterbestendig omdat het gemaakt is van plastic en niet van hout. Vandaar ook dat PVC gemakkelijk te onderhouden is met slechts stofzuigen en dweilen met water.
Een echte houten vloer in de olie is weliswaar erg mooi, maar is meer kwetsbaar in bijvoorbeeld een keuken.
Legt u niet in een keuken, dan vraagt het onderhoud van een olievloer geen extra bijzondere aandacht.

Wilt u een echte houten vloer en het gemakkelijke onderhoud van een PVC-vloer?
Neem dan een houten parketvloer met een ultra-matte, beschermende lak.
U combineert dan de beste eigenschappen van de echte houten vloer en de pvc-vloer.
Sterker nog anders dan bij de pvc-vloer kunt u bij matte lak zelf de kleur bepalen van uw vloer.
We behandelen dan de vloer eerst met een kleur-olie-primer en lakken daarna de planken met 2 lagen ultra matte lak.

Kortom;

  • de beste bescherming
  • de mooiste uitstraling
  • de langste levensduur
  • het minste onderhoud
  • de meeste eigen inbreng in kleur en afwerking

Wel zullen de kosten hiervan iets hoger liggen dan de kosten van een pvc-vloer.
Vraag een vrijblijvende offerte om een eerlijk vergelijk te maken.

Reparatie

Mochten er krassen in de vloer komen dan kan een echte houten plank relatief gemakkelijk worden gerepareerd. Bij een geoliede vloer brengt u plaatselijk wat onderhoudsolie aan. Een plank behandeld met een water gedragen matte lak moet u geheel licht schuren, waarna u een nieuwe laag lak op de betreffende plank aanbrengt. Vroeger moest u de gehele vloer opnieuw schuren, maar gelukkig hoeft dit tegenwoordig niet meer.

Voor pvc-vloeren zijn ter reparatie tegenwoordig ook reparatiemiddelen beschikbaar. In de praktijk moet toch echter vaak worden besloten de gehele plank te vervangen. Met het risico van kleurverschillen na een aantal jaar.

Vloerverwarming

Massief hout geeft de warmte van de vloerverwarming maar langzaam door. Er zal sprake zijn van een aanzienlijke vertraging. Een pvc-vloer is dun en zal de warmte veel sneller doorgeven. Dit geldt ook voor een lamelplank (multiplex onderlaag) met een maximale dikte van 16 mm. Zowel bij een PVC-vloer als bij een lamelparket houten vloer ligt de RC-waarde onder de 0,1.

Het gevaar bij een pvc-vloer en vloerverwarming zijn echter de weekmakers die gebruikt zijn om de PVC-vloer flexibel te maken. Dit zal mogelijk kunnen leiden tot langdurige ongezonde uitstoot in uw woning. We zijn hierbij afhankelijk van wat de Chinese fabrikant in het product heeft gestopt.

Leggen van de vloer

Zowel een echte houten vloer als een PVC-vloer zijn relatief makkelijk te leggen. U kunt dit zelf doen of uitbesteden aan een parketlegger. Laat altijd eerst een kostenopgaaf maken door de parketlegger, zodat u niet achteraf voor verrassingen wordt geplaatst.

Vergeet niet dat bij een PVC-vloer altijd de dekvloer van uw woning moet worden geëgaliseerd. PVC is dun, dus en elke oneffenheid zal worden gevoeld. Bovendien kan een niet-geëgaliseerde dekvloer bij PVC kunnen leiden tot het op den duur omhoog komen van de hoekjes van de planken.
De extra kosten voor het egaliseren moet u meenemen in uw kostenplaatje.

Bij echte houten vloeren volstaat een folie bij zwevend leggen en meestal kunnen de lamelplanken rechtstreeks worden gelijmd op de dekvloer zonder extra egalisatie.

Kosten

De aanschafprijs van een PVC-vloer in de regel iets lager liggen dan de kostprijs van een houten vloer. De meeste klanten zijn echter blij verrast over de prijzen van echte houten vloeren. Het verschil in prijs tussen PVC bij een concurrent en een echte houten vloer van Fairwood is kleiner dan gedacht.

De levensduur van een echte houten vloer is echter vele malen hoger. Een PVC-vloer zal tussen de 5 en 10 jaar moeten worden vervangen. De echte houten vloer gaat dan nog tientallen jaren mee.

Eindoordeel

Een PVC-vloer is 

Blogs houten vloeren en tafels

In welke plaatsen Fairwood vloeren en tafels?

Blog

Prijzen houten vloeren, waarmee rekening houden?

Prijzen houten vloeren, waarmee rekening houden?

Prijzen eiken vloeren vergelijkenWaarmee rekening houden bij prijsvergelijk houten vloeren?Wij willen een houten vloer op vloerverwarming voor onze woning. Deze vloer moet milieuverantwoord zijn en degelijk, want we willen de natuur niet aantasten en we willen nog...

Lees meer
Duurzame houten vloer Rotterdam, slimme keuze

Duurzame houten vloer Rotterdam, slimme keuze

Waarom is een eerlijke duurzame vloer voor uw nieuwe woning in Rotterdam een slimme keuze?Is dit verstandig?In de haven van Rotterdam komen er dagelijks containers binnen uit China met duizenden m2 PVC vloeren en laminaat. Plastic en Vinyl dus. Wat we allemaal weten...

Lees meer
Zoetermeer nieuwbouw, echte eiken vloer

Zoetermeer nieuwbouw, echte eiken vloer

"Waarom hebben we gekozen voor een echte eiken vloer in Zoetermeer?"En niet voor een PVC vloer, zoals de rest van de straatDertigers Ronald en Sven wonen met hun zoon Noud van 3 jr. in het centrum van Den Haag. Ronald werkt bij de gemeente Den Haag en Sven heeft een...

Lees meer
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Welk onderhoud voor houten vloer?Onderhoud houten vloeren per afwerkingHoe onderhoud ik een geoliede houten vloer?Periodiek regelmatig onderhoudEen houten vloer die behandeld is met olie kunt u wekelijks of wanneer deze vies is stofzuigen en daarna dweilen met de...

Lees meer
TOP 10 afwerkingen eiken vloer

TOP 10 afwerkingen eiken vloer

Eiken vloer is de meest populaire houten vloerDiverse soorten eiken vloeren verkrijgbaar.Eiken is een harde houtsoort en zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming. Ook is eiken stabiel en werkt het veel minder dan bijvoorbeeld grenen als er sprake is van...

Lees meer
Welke ondervloer voor nieuw parket op oude planken?

Welke ondervloer voor nieuw parket op oude planken?

Welke ondervloer kan ik gebruiken op een bestaande plankenvloer?Hoe moet de nieuwe vloer gelegd worden op planken dekvloer?Mijn woning is gebouwd rond 1930 en heeft een bestaande houten plankenvloer. Welke ondervloer kan ik het beste gebruiken om de vloer te leggen?...

Lees meer
Onze nieuwe woning in Noordwijk; welke houten vloer?

Onze nieuwe woning in Noordwijk; welke houten vloer?

Zo graag naar NoordwijkWie zijn wij en waarom Noordwijk?Onze namen zijn William en Laureen. Beiden dertigers en we hebben allebei een leuke baan. We hebben 3 jonge meiden;  Zoë, Hailey en Jade. Met onze ouders kwamen wij al jarenlang in Noordwijk. Waarschijnlijk is...

Lees meer
Slingerbos Ophemert; we gaan voor duurzaam

Slingerbos Ophemert; we gaan voor duurzaam

Wij gaan voor duurzaam in het Slingerbos OphemertEven voorstellen:Wij zijn Susan en Albert en wonen met veel plezier al jarenlang in de Betuwe. Door de centrale ligging in het land zijn we binnen een half uur in groter steden als Den Bosch, Utrecht, Nijmegen, Arnhem...

Lees meer
Eiken visgraatvloer in 4 stappen

Eiken visgraatvloer in 4 stappen

Hoe kies je een eiken visgraat vloer in 4 stappen. Vindt je een visgraat vloer heel mooi, maar weet je niet hoe je een keuze kunt maken uit het woud aan soorten en maten dan helpt het volgende blog om je een goede keus te maken. In vier stappen leg ik je uit hoe je te...

Lees meer
Visgraatvloer; welke soort kies ik?

Visgraatvloer; welke soort kies ik?

Welk visgraatparket voor mij? Echt hout of fake?Er zijn diverse soorten visgraat in de markt maar welk visgraatparket is nu geschikt voor mij? Wij kunnen ons voorstellen dat u om in houtjargon te praten "door de bomen het bos niet meer ziet”. Er zijn zoveel keuzes te...

Lees meer
Bentwijck Benthuizen nieuwbouw nieuwe fase

Bentwijck Benthuizen nieuwbouw nieuwe fase

Bentwijck Benthuizen; nieuwbouw nieuwe fase in ons levenWe voelen ons niet oud; we gaan verhuizen en opnieuw inrichtenWij gaan een nieuwe fase van ons leven in en die nieuwe fase heet Benthuizen. In de nieuwbouw Bentwijck hebben wij namelijk een levensbestendige...

Lees meer
Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

. Kan ik vloerverwarming onder een houten vloer leggen? Houten vloeren kunnen inderdaad op vloerverwarming worden geïnstalleerd, maar niet alle soorten houten vloeren zijn geschikt. Het is belangrijk om te begrijpen dat hout een natuurlijk materiaal is en van nature...

Lees meer
Hoe voorkom ik krimpen of uitzetten houten vloer?

Hoe voorkom ik krimpen of uitzetten houten vloer?

Werking van een houten vloer is heel normaalDe relatieve luchtvochtigheid in uw huis schommeltDe luchtvochtigheid in huis varieert gedurende het jaar, met name tussen de seizoenen. Tijdens de winter is de lucht meestal zeer droog, wat kan leiden tot ongemakkelijke...

Lees meer
Nieuw Boekhorst – Voorhout

Nieuw Boekhorst – Voorhout

Voorhout; Ideale plaats om duurzaam te wonenNieuw Boekhorst is de nieuwste uitbreiding van Voorhout en biedt straks circa 1.300 woningen, een basisschool, sportvelden en diverse speel- en sportplekken. In het hart van de wijk komt een haven waar je kunt genieten van...

Lees meer
Visgraatvloer voor onze woning in Parijsch Culemborg

Visgraatvloer voor onze woning in Parijsch Culemborg

Even voorstellen; Wij zijn de familie de Greef uit Culemborg.Mijn naam is Annelies de Greef, ik ben 35 jaar oud en woon in Culemborg. Mijn man Gerard en ik hebben onlangs een nieuwbouwhuis gekocht in de wijk Parijsch en we hebben twee kinderen, Job (11 jaar) en Sanne...

Lees meer
Welke ondervloer bij dekvloer van hout?

Welke ondervloer bij dekvloer van hout?

Welke ondervloer kan ik gebruiken op een bestaande houten vloer?  Mijn woning is gebouwd rond 1930 en heeft een bestaande houten plankenvloer, welke ondervloer kan ik het beste gebruiken om de vloer te leggen? Goed nieuws: Deze houten vloer die er al 100 jaar ligt is...

Lees meer
Onderhoud geoliede houten vloer; 7 tips

Onderhoud geoliede houten vloer; 7 tips

7 super goeie tips voor het onderhoud van een geoliede houten vloerTIP 1: Inloopmat Leg een grote inloopmat bij de deur, dit voorkomt dat er vuil en zand in de woning op uw vloer komen. Met name bij nieuwbouwwoningen is dit fijn. De bestrating is in het begin nog niet...

Lees meer
SPC-vloer. Wat is het? Welke voordelen en nadelen

SPC-vloer. Wat is het? Welke voordelen en nadelen

. SPC een sterke stijger in de vloerenmarkt SPC-vloeren worden steeds belangrijker in de vloerenmarkt door de duurzaamheid, het verbeterde uiterlijk en de relatief geringe kosten. Maar wat zijn SPC-vloeren precies en waarom worden ze steeds populairder? In dit blog...

Lees meer
Pvc-vloer of echt hout? Of beiden?

Pvc-vloer of echt hout? Of beiden?

. Waarom verliezen echte houten vloeren nooit hun aantrekkingskracht? Natuurlijke schoonheid Een van de belangrijkste redenen voor de blijvende populariteit van houten vloeren is de blijvende uitstralinbg. Dit type vloer voegt een element van natuurlijke schoonheid...

Lees meer
houten vloeren in de houtloods