+31(0)344-640035 info@fairwood.nl
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Blogs vloeren

Waar gaan onze blogs over?

Kies specifieke categorie

Hieronder blogs over houten vloeren, afwerking, leggen, werking en onderhoud:

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Welk onderhoud voor houten vloer?

Onderhoud houten vloeren per afwerking

Hoe onderhoud ik een geoliede houten vloer?

Periodiek regelmatig onderhoud

Een houten vloer die behandeld is met olie kunt u wekelijks of wanneer deze vies is stofzuigen en daarna dweilen met de Fairwood onderhoudszeep.

Dweilen kunt u doen met een mop en emmer die alleen voor de houten vloer wordt gebruikt. Gebruikt u een emmer waar allesreiniger voor de tegels in heeft gezeten dan werkt de natuurzeep niet.

Met allesreiniger kan de geoliede vloer NIET worden gedweild dit ontvet en de olielaag verdwijnt op den duur.

Gebruik altijd een uitgewrongen mop, vloer moet na ong. 15-30 minuten droog zijn. TIP: doe kort even de schuifpui op een kier, heb je gelijk frisse lucht in huis en de vloer droogt sneller.

Want na het dweilen blijft er een beetje zeep achter op de geoliede vloer.

Als de vloer meerdere keren is gedweild helpt deze zeeplaag op de vloer  om vuil en vlekken beter te kunnen verwijderen door middel van dweilen.

Als de vloer met witte olie is behandeld kunt u de witte vloerzeep gebruiken.

Het witte pigment in de zeep blijft achter en voorkomt dat de vloer na verloop van tijd vergeelt

Intensief onderhoud na een aantal jaar

Bij intensief gebruik kunt u de geoliede vloer ieder jaar schoonmaken met een intensieve reiniger voor geoliede vloer. Daarna de vloer dweilen met schoon water en goed laten drogen. De intensieve reiniger reinigt vuil en vlekken. Daarna kunt u de vloer voorzien van een nieuwe laag onderhoudsolie. Hiervoor kunt u bij Fairwood een boenmachine lenen. Vaak wordt dit klusje gedaan bij mooi weer. Bank en eethoek kunnen dan een dagje naar buiten. De onderhoudsolie droogt sneller bij mooi weer en s ’avonds kunnen de meubelen weer terug worden geplaatst.

Is er sprake van minder intensief gebruik dan kunt u dit “groot onderhoud” ook na 4-5 jaar een keer doen. Dit bepaalt u zelf.

Na het “groot onderhoud” kunt u de vloer weer normaal wekelijks of wanneer deze vies is dweilen met de vloerzeep.

Krassen en vlekjes in een olievloer

Krasjes

Krasjes kunt u bijwerken met onderhoudsolie. Al dan niet gemend met het kleurpigment dat u heeft gekozen.
Beter nog; voorkom dat er krasjes in de vloer komen door voldoende viltbescherming aan te brengen op stoelen en andere meubelstukken waarmee geschoven wordt.
Vaak is de hoofdoorzaak van krassen dat de bestrating buiten nog niet is aangelegd. Aan uw schoenen blijft zand hangen en het is logisch dat u daarmee de krassen in huis haalt.
Let er ook op dat het vilt onder de stoelen geen zand bevat.

Vlekjes

Een regelmatig voorkomend probleem: kleine vetvlekjes kunnen de met donkergroene kant van een schuurspons licht worden opgeruwd. Daarna vloer dweilen met de Fairwood vloerzeep
Bij grote vlekken, hele planken die het betreft schoonmaken met intensieve reiniger voor geoliede vloeren. Voordeel van hele planken is dat als er iets kleurverschil met bestaande vloer dit minder opvalt dan als u alleen de vlek behandeld.

Donkere vlekken

Tegenwoordig zijn er neutrilizers te koop. Deze kunnen donkere plekken in de vloer behandelen. Probeer altijd eerst een klein plekje. De neutrilizer royaal aanbrengen op de plek.
Vervolgens 30-60 minuten laten intrekken. Daarna met vochtige doek verwijderen. Liefst met lauwwarm water. Laat plek goed drogen, liefst een nacht.
Bent u tevreden over de weggetrokken donkere plek dan kunt u nadat de vloer droog is de onderhoudsolie aanbrengen om het hout weer te voeden.
Als u de plek nog te donker vindt kunt u de behandeling met de neutrilizer nogmaals herhalen. Vlekken trekken niet helemaal weg maar zijn veel minder erg.
En hierdoor vallen ze minder op.

Er is van Woca ook een vlekkenverwijderer die geschikt is voor lichte vlekken van koffie, rode wijn of roetvlekken.

Strepen van schoenzolen

Strepen van schoenzolen komen door weekmakers in de zolen. U kunt dit door de harde kant van een huishoudspons te gebruiken voorzichtig verwijderen. Of met korrel 180 schuurpapier heeft licht over de plek te gaan. Niet te hard want dan schuurt u te veel weg.
Daarna stofzuigen en dweilen met water met daarin de natuurlijke onderhoudszeep voor een geoliede vloer.

Voordelen en nadelen olie op houten vloer

Grote voordeel: krassen en beschadigingen kunnen worden bijgewerkt. Vloer is mat

Nadeel: regelmatig extra onderhoud

Hoe onderhoud ik een gelakte houten vloer

Onderhoud lakvloer net zo makkelijk als onderhoud PVC of tegels

1. Onderhoud matte invisible lak

Bij Fairwood gebruiken we veel ultramatte lak, het fijne aan deze lak is dat deze geschikt voor intensief gebruik. Restaurant, keuken of eetkamer van groot gezin, of gezin met kleine kinderen, veel aanloop het is geen probleem bij vlekken op de vloer.

De lak kan iedere week gestofzuigd worden en daarna gedweild worden met uitgewrongen mop met enkele druppels Skylt concentraat in het water.

Tip: doe kort de schuifpui of deur even open, vloer droogt sneller en je krijgt gelijk verse lucht binnen.

Met Skylt concentraat behoudt u de matte uitstraling van de lak.

Gebruik geen producten die niet horen bij de betreffende lak. Een allesreiniger of ander schoonmaakmiddel kan de laklaag aantasten waardoor deze gaat glimmen of na verloop van tijd gaat plakken.

2. Onderhoud van meer glanzende lakvloeren

Is er een half glans of matte lak van RIGO gebruikt, kunt u de vloer dweilen met milde reiniger voor lak in het water. Neem een mop en emmer ong. 2 liter water en een scheutje milde reiniger dweil de vloer met een uitgewrongen mop. TIP: doe de schuifpui of deur even kort open en de vloer droogt sneller en u krijgt gelijk frisse lucht in huis.

Een keer per halfjaar of bij intensief gebruik wat vaker kunt u nadat de vloer gedweild is deze met pure polish behandelen. Schud de fles sprenkel wat polish voorzichtig op de vloer en verdeel dit met een vochtige mop in de breedte en daarna in de lengte van de plank. Laten drogen en kleine gebruikskrasjes zijn niet meer zichtbaar.

Hoe onderhoud ik een Hardwaxolie houten vloer?

Dweilen met Wisch fix in het water, gebruik altijd een uitgewrongen mop en dweil nooit te nat.

Op krassen en beschadigingen kan een beetje onderhoudswas worden aangebracht met een zachte doek, even uitwrijven en laten drogen.

 

Voordeel van deze afwerking, prachtig op donkere houtsoorten doordat de olie het hout impregneert en de was een beschermlaag vormt.

Nadeel: om de met hard wax behandelde vloer mooi te houden en bij intensief gebruik is regelmatig onderhoud nodig op veel belopen plekken en moet de onderhoudswas regelmatig worden aangebracht.

 

Als de vloer een tijdje ligt en u bent toe aan “groot onderhoud” vloer dweilen met intensieve reiniger voor een olie of wasvloer. Nadweilen met schoon water en vloer goed laten drogen. Daarna een nieuwe laag onderhoud was aanbrengen en laten drogen.

Dit kunt u regelmatig herhalen als u dit nodig vindt.

Bij donkere vlekken die gekomen zijn door metaal, roest, urine, bloempotten etc. is er een reactie van looizuur in het hout. De easy neutralizer van woca kan dan worden ingezet. Op de vlek sprayen even laten inwerken 30-60 minuten en afnemen met een vochtige doek. Indien nodig herhalen.

Daarna de plek bijwerken met de originele olie of was die als eerste is aangebracht op de vloer.

TIP: probeer dit altijd eerst op een klein plekje uit.

 

Vraag altijd om advies en probeer bij vlekken altijd een klein stukje uit voor u alles behandeld.

 

Afwerking door Fairwood

Speciaal gemaakt voor u in onze werkplaats

Wanneer u gekozen heeft voor een bepaalde kleur, afwerking of bewerking kan uw unieke vloer speciaal voor uw worden gemaakt in onze werkplaats. Meestal heeft u uw keuze gemaakt m.b.v. een kleurstaal die u naar huis heeft meegenomen. Voor het beste resultaat vragen wij u om de kleurstaal weer naar ons toe te sturen of te brengen. Bij de productie kunnen we dan de kleurstaal houden bij het kleurmengsel dat we gaan aanbrengen. Het kan immers zo zijn dat de onbehandelde houtkleur van partij tot partij verschilt. Het blijft immers een natuurproduct. Mogelijk moeten we het kleurmengsel daarom nog een beetje bijstellen om het juiste resultaat te bereiken.

Showroom in:

Blogs houten vloeren en tafels

In welke plaatsen Fairwood vloeren en tafels?

Blog

Prijzen houten vloeren, waarmee rekening houden?

Prijzen houten vloeren, waarmee rekening houden?

Prijzen eiken vloeren vergelijkenWaarmee rekening houden bij prijsvergelijk houten vloeren?Wij willen een houten vloer op vloerverwarming voor onze woning. Deze vloer moet milieuverantwoord zijn en degelijk, want we willen de natuur niet aantasten en we willen nog...

Lees meer
Duurzame houten vloer Rotterdam, slimme keuze

Duurzame houten vloer Rotterdam, slimme keuze

Waarom is een eerlijke duurzame vloer voor uw nieuwe woning in Rotterdam een slimme keuze?Is dit verstandig?In de haven van Rotterdam komen er dagelijks containers binnen uit China met duizenden m2 PVC vloeren en laminaat. Plastic en Vinyl dus. Wat we allemaal weten...

Lees meer
Zoetermeer nieuwbouw, echte eiken vloer

Zoetermeer nieuwbouw, echte eiken vloer

"Waarom hebben we gekozen voor een echte eiken vloer in Zoetermeer?"En niet voor een PVC vloer, zoals de rest van de straatDertigers Ronald en Sven wonen met hun zoon Noud van 3 jr. in het centrum van Den Haag. Ronald werkt bij de gemeente Den Haag en Sven heeft een...

Lees meer
TOP 10 afwerkingen eiken vloer

TOP 10 afwerkingen eiken vloer

Eiken vloer is de meest populaire houten vloerDiverse soorten eiken vloeren verkrijgbaar.Eiken is een harde houtsoort en zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming. Ook is eiken stabiel en werkt het veel minder dan bijvoorbeeld grenen als er sprake is van...

Lees meer
Welke ondervloer voor nieuw parket op oude planken?

Welke ondervloer voor nieuw parket op oude planken?

Welke ondervloer kan ik gebruiken op een bestaande plankenvloer?Hoe moet de nieuwe vloer gelegd worden op planken dekvloer?Mijn woning is gebouwd rond 1930 en heeft een bestaande houten plankenvloer. Welke ondervloer kan ik het beste gebruiken om de vloer te leggen?...

Lees meer
Onze nieuwe woning in Noordwijk; welke houten vloer?

Onze nieuwe woning in Noordwijk; welke houten vloer?

Zo graag naar NoordwijkWie zijn wij en waarom Noordwijk?Onze namen zijn William en Laureen. Beiden dertigers en we hebben allebei een leuke baan. We hebben 3 jonge meiden;  Zoë, Hailey en Jade. Met onze ouders kwamen wij al jarenlang in Noordwijk. Waarschijnlijk is...

Lees meer
Slingerbos Ophemert; we gaan voor duurzaam

Slingerbos Ophemert; we gaan voor duurzaam

Wij gaan voor duurzaam in het Slingerbos OphemertEven voorstellen:Wij zijn Susan en Albert en wonen met veel plezier al jarenlang in de Betuwe. Door de centrale ligging in het land zijn we binnen een half uur in groter steden als Den Bosch, Utrecht, Nijmegen, Arnhem...

Lees meer
Eiken visgraatvloer in 4 stappen

Eiken visgraatvloer in 4 stappen

Hoe kies je een eiken visgraat vloer in 4 stappen. Vindt je een visgraat vloer heel mooi, maar weet je niet hoe je een keuze kunt maken uit het woud aan soorten en maten dan helpt het volgende blog om je een goede keus te maken. In vier stappen leg ik je uit hoe je te...

Lees meer
Visgraatvloer; welke soort kies ik?

Visgraatvloer; welke soort kies ik?

Welk visgraatparket voor mij? Echt hout of fake?Er zijn diverse soorten visgraat in de markt maar welk visgraatparket is nu geschikt voor mij? Wij kunnen ons voorstellen dat u om in houtjargon te praten "door de bomen het bos niet meer ziet”. Er zijn zoveel keuzes te...

Lees meer
Bentwijck Benthuizen nieuwbouw nieuwe fase

Bentwijck Benthuizen nieuwbouw nieuwe fase

Bentwijck Benthuizen; nieuwbouw nieuwe fase in ons levenWe voelen ons niet oud; we gaan verhuizen en opnieuw inrichtenWij gaan een nieuwe fase van ons leven in en die nieuwe fase heet Benthuizen. In de nieuwbouw Bentwijck hebben wij namelijk een levensbestendige...

Lees meer
Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

. Kan ik vloerverwarming onder een houten vloer leggen? Houten vloeren kunnen inderdaad op vloerverwarming worden geïnstalleerd, maar niet alle soorten houten vloeren zijn geschikt. Het is belangrijk om te begrijpen dat hout een natuurlijk materiaal is en van nature...

Lees meer
Hoe voorkom ik krimpen of uitzetten houten vloer?

Hoe voorkom ik krimpen of uitzetten houten vloer?

Werking van een houten vloer is heel normaalDe relatieve luchtvochtigheid in uw huis schommeltDe luchtvochtigheid in huis varieert gedurende het jaar, met name tussen de seizoenen. Tijdens de winter is de lucht meestal zeer droog, wat kan leiden tot ongemakkelijke...

Lees meer
Nieuw Boekhorst – Voorhout

Nieuw Boekhorst – Voorhout

Voorhout; Ideale plaats om duurzaam te wonenNieuw Boekhorst is de nieuwste uitbreiding van Voorhout en biedt straks circa 1.300 woningen, een basisschool, sportvelden en diverse speel- en sportplekken. In het hart van de wijk komt een haven waar je kunt genieten van...

Lees meer
Visgraatvloer voor onze woning in Parijsch Culemborg

Visgraatvloer voor onze woning in Parijsch Culemborg

Even voorstellen; Wij zijn de familie de Greef uit Culemborg.Mijn naam is Annelies de Greef, ik ben 35 jaar oud en woon in Culemborg. Mijn man Gerard en ik hebben onlangs een nieuwbouwhuis gekocht in de wijk Parijsch en we hebben twee kinderen, Job (11 jaar) en Sanne...

Lees meer
Welke ondervloer bij dekvloer van hout?

Welke ondervloer bij dekvloer van hout?

Welke ondervloer kan ik gebruiken op een bestaande houten vloer?  Mijn woning is gebouwd rond 1930 en heeft een bestaande houten plankenvloer, welke ondervloer kan ik het beste gebruiken om de vloer te leggen? Goed nieuws: Deze houten vloer die er al 100 jaar ligt is...

Lees meer
Onderhoud geoliede houten vloer; 7 tips

Onderhoud geoliede houten vloer; 7 tips

7 super goeie tips voor het onderhoud van een geoliede houten vloerTIP 1: Inloopmat Leg een grote inloopmat bij de deur, dit voorkomt dat er vuil en zand in de woning op uw vloer komen. Met name bij nieuwbouwwoningen is dit fijn. De bestrating is in het begin nog niet...

Lees meer
SPC-vloer. Wat is het? Welke voordelen en nadelen

SPC-vloer. Wat is het? Welke voordelen en nadelen

. SPC een sterke stijger in de vloerenmarkt SPC-vloeren worden steeds belangrijker in de vloerenmarkt door de duurzaamheid, het verbeterde uiterlijk en de relatief geringe kosten. Maar wat zijn SPC-vloeren precies en waarom worden ze steeds populairder? In dit blog...

Lees meer
Pvc-vloer of echt hout? Of beiden?

Pvc-vloer of echt hout? Of beiden?

. Waarom verliezen echte houten vloeren nooit hun aantrekkingskracht? Natuurlijke schoonheid Een van de belangrijkste redenen voor de blijvende populariteit van houten vloeren is de blijvende uitstralinbg. Dit type vloer voegt een element van natuurlijke schoonheid...

Lees meer
PVC of echte houten vloer?

PVC of echte houten vloer?

PVC of echte houten vloer, PVC vloerverwarming, vloerverwarming PVC, PVC visgraat PVC, PVC Hongaarse punt PVC, PVC prijzen PVC Planken PVC

Lees meer
houten vloeren in de houtloods