+31(0)344-640035 info@fairwood.nl
Duurzame houten vloer Rotterdam, slimme keuze

Blogs vloeren

Waar gaan onze blogs over?

Kies specifieke categorie

Hieronder blogs over houten vloeren, afwerking, leggen, werking en onderhoud:

Duurzame houten vloer Rotterdam, slimme keuze

Waarom is een eerlijke duurzame vloer voor uw nieuwe woning in Rotterdam een slimme keuze?

Is dit verstandig?

In de haven van Rotterdam komen er dagelijks containers binnen uit China met duizenden m2 PVC vloeren en laminaat. Plastic en Vinyl dus. Wat we allemaal weten is dat de productie van deze vloeren niet echt schoon te noemen is. Ook brengen we met de invoer van deze containers in onze Rotterdamse haven een toekomstig afvalprobleem naar binnen.

Is dit verstandig?

Nee natuurlijk niet!

De impact nu op het milieu in China en de impact straks op ons milieu is en zal enorm zijn.

Plastic verpakkingen en rietjes worden verboden, maar wat heeft dit voor zin als ik mijn nieuwe woning in Rotterdam vol leg met plastic vloeren?

PVC invoer haven Rotterdam

Wat Is dan wel verstandig?

Eerlijke duurzame houten vloer

In Rotterdam wordt het kiezen voor een duurzame houten vloer steeds populairder vanwege de talrijke voordelen voor het milieu. Een houten vloer in Rotterdam is niet alleen een stijlvolle en tijdloze toevoeging aan je interieur, maar ook een slim en ecologisch verantwoorde keuze. Hout is een natuurlijk, hernieuwbaar materiaal dat CO2 opslaat tijdens de groei, waardoor het een duurzame optie is voor vloeren.

Waarom is een eerlijke duurzame houten vloer, zoveel beter dan een plastic vloer?

De volgende punten gaan we hierbij toelichten, zodat u en wij de beste keuze gaan maken voor onze nieuwe vloer in Rotterdam:

Voordelen van een echte duurzame houten vloer
Echt hout heeft zoveel voordelen t.o.v. PVC vloeren en laminaat waardoor het een uitstekende keuze is voor huiseigenaren in Rotterdam.

 1. Duurzaamheid en milieu
 2. Natuurlijke uitstraling en warmte
 3. Lange levensduur en waardevast
Duurzaamheid en milieu

Hout is een zogenaamd circulair materiaal. Het is namelijk hernieuwbaar, recyclebaar, biologisch afbreekbaar en veelzijdig. Hout behoort hiermee tot de meest duurzame materiaalkeuzes. De ‘cradle-to-cradle’ levenscyclus van houten vloeren—van duurzaam bosbeheer tot productie met minimale emissies en uiteindelijke afbreekbaarheid—maakt het een modelvoorbeeld van milieuvriendelijk materiaalgebruik.

Wel is het belangrijk dat de nieuwe vloer voor uw woning in Rotterdam afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. We hebben dan namelijk te maken met een milieuvriendelijke vriendelijke grondstof. Hout is hernieuwbaar en draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Kies daarom altijd voor een vloer op basis van gecertificeerd hout afkomstig uit duurzaam beheerd bos: FSC of PEFC. 

Natuurlijke uitstraling en warmte

Houten vloeren zijn populair vanwege de natuurlijke uitstraling en warmte. Hout is een natuurlijk materiaal dat kan uitzetten en krimpen onder invloed van temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. een prachtige aanvulling op diverse interieurstijlen, van klassiek tot modern.

Uit een pak PVC vloeren of laminaat komen slechts 6 verschillende prints. Bij echt hout is echter elke plank anders. Je kunt aan elke plank zien welke invloeden van wind, regen, zon, bodem en temperatuur de boom heeft moeten trotseren.

Natuurlijke kan een houtprint uit een computer gezet op een PVC vloer hier nooit tegenop.

Lange levensduur en waardevast

Houten vloeren voegen warmte, karakter en stijl toe aan elk huis, of het nu oud of nieuw is.  Hoewel hardhouten vloeren gemakkelijk te onderhouden zijn, duurzaam en een betere luchtkwaliteit bieden, kunnen ze ook een dure optie zijn om aan te schaffen. Op lange termijn zijn ze echter goedkoper . Houten vloeren zijn immers gemakkelijker schoon te maken en raken minder snel beschadigd. Daardoor hoef je in de loop der jaren minder te betalen voor schoonmaak of reparatie. Omdat ze zo duurzaam zijn, kunnen hardhouten vloeren bovendien generaties lang meegaan. Deze langdurige kwaliteit maakt ze tot een kosteneffectieve vloermogelijkheid.

Houten vloeren staan bekend om hun duurzaamheid. Ze kunnen tientallen jaren meegaan, en zelfs als ze beschadigd raken, kunnen ze vaak hersteld worden naar hun oorspronkelijke glorie. Een van de meest charmante aspecten van houten vloeren is hoe ze verouderen. In plaats van te verslechteren, ontwikkelen ze een gepatineerd uiterlijk dat veel mensen waarderen. Houten vloeren kunnen de waarde van uw huis in Rotterdam verhogen. Veel kopers zijn namelijk bereid meer te betalen voor een huis met een echte houten vloer.

Keuze voor de juiste houtsoort

Bij het kiezen van een houten vloer voor je huis in Rotterdam is het belangrijk om de duurzaamheid van verschillende houtsoorten te overwegen. Sommige houtsoorten, zoals eiken en esdoorn, zijn van nature robuuster en beter bestand tegen slijtage dan andere. Overweeg ook hoe goed de houtsoort bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen, vooral in een stedelijke omgeving zoals Rotterdam waar het klimaat variabel kan zijn.

Overwegingen bij de selectie van houtsoorten

Het kiezen van de juiste houtsoort hangt af van je persoonlijke stijlvoorkeuren en budgetbeperkingen. Sommige houtsoorten, zoals walnoot en teak, hebben een luxueuze uitstraling maar kunnen duurder zijn dan andere opties zoals grenen of berken. Denk na over de stijl van je interieur en hoe verschillende houtsoorten daarbij passen, terwijl je ook rekening houdt met je financiële mogelijkheden. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij experts op het gebied van houten vloeren, zoals vloerspecialisten of interieurontwerpers. Zij kunnen je helpen bij het identificeren van de beste houtsoort voor je specifieke behoeften en omstandigheden.

Ga naar een vloerenwinkel en bekijk verschillende stalen. Vraag om advies aan een expert. Lees online reviews van verschillende vloeren.

Herkomst en certificering van het hout

Duurzame houten vloeren, vaak voorzien van internationaal erkende certificaten zoals FSC (Forest Stewardship Council) of PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), garanderen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit verzekert niet alleen een lagere koolstofvoetafdruk, maar faciliteert ook een circulaire economie waarin duurzaam bosbeheer de ontginning van hout voor meerdere generaties kan ondersteunen.

Hout is hernieuwbaar omdat het afkomstig is van bomen die opnieuw kunnen worden geplant en opnieuw kunnen groeien. Dit maakt het een duurzame materiaalbron. Wat betreft recycling kan hout op verschillende manieren worden hergebruikt. Bijvoorbeeld, oud hout kan worden omgezet in nieuwe producten zoals meubels of vloeren, of het kan worden gebruikt als brandstof voor energieproductie. Bovendien kan houtafval worden omgezet in houtsnippers, die kunnen worden gebruikt om papier of andere producten te maken.

Hout is ook biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het op natuurlijke wijze kan afbreken zonder het milieu te schaden. Wanneer houtproducten niet meer nodig zijn, kunnen ze worden gecomposteerd, zodat ze natuurlijk kunnen ontbinden en waardevolle voedingsstoffen aan de bodem kunnen teruggeven. Ten slotte is hout veelzijdig en kan het in veel verschillende toepassingen worden gebruikt. Het kan worden gebruikt voor constructie, meubels, papier en vele andere producten. Omdat het zo veelzijdig is, kan het minder duurzame materialen, zoals plastic of metaal, in veel toepassingen vervangen.

Onze houten vloeren gaan lang mee en dat is geen toeval. Zo zijn ze ontworpen. Door het milieu te respecteren en verantwoord te produceren, kunnen generaties genieten van onze houten vloeren. Daarom leveren wij houten vloeren met de internationale PEFC-certificering.

Keuze voor de juiste soort vloer

Ook deze Hongaarse punt interessant

Keuze voor de juiste afwerking
Onderhoud

Tips voor regelmatig onderhoud

Om zo lang mogelijk van een behandelde houten vloer te genieten, dient er af en toe ook onderhoud gepleegd te worden. Een met Osmo behandeld oppervlak of een geoliede vloer dienen regelmatig gedweild te worden met de Osmo Wisch-Fix. Dit product bevat een aandeel was, wat ervoor zorgt dat het hout gevoed wordt en niet uitdroogt. Het is aan te raden de Wisch-Fix elke week of om de week te gebruiken.

Na verloop van tijd zal een houten vloer last krijgen van plaatselijke slijtage, vooral op veel belopen delen zoals de keuken en de gang. Om deze delen van de houten vloer weer op te frissen, is de Osmo Vloeibare Onderhoudswas het juiste middel.

Ook is het mogelijk om kleine beschadigingen in een houten vloer te herstellen met de Osmo Reparatiepasta, een olie- en wascombinatie voor het repareren van kleine beschadigingen en krassen. Voor het vullen van knoesten en kieren in een houten vloer kan de Osmo Houtvuller gebruikt worden, verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. Na het vullen van de gaten en knoesten dient het hout geschuurd te worden, waarna de vloer behandeld kan worden met bijvoorbeeld de Osmo Hardwax-Olie.

Aanbevelingen voor reiniging en restauratie

Voor het renoveren van een houten vloer heeft Osmo onderhoudsproducten in het assortiment die de vloer weer zullen opknappen, zelfs zonder te schuren. Voor het renoveren zijn de Onderhoudsolie in combinatie met de Intensiefreiniger de juiste producten. Voordat de vloer wordt onderhouden met de Onderhoudsolie, is het van belang dat de vloer eerst wordt gereinigd met de Osmo Intensiefreiniger. Deze krachtige reiniger verwijdert al het vuil van de houten vloer, zodat het hout weer schoon is voor de behandeling met de Onderhoudsolie.

Vloerverwarming
Prijs

Conclusie

Samenvattend heeft een duurzame houten vloer tal van voordelen voor zowel huiseigenaren als het milieu. Van een natuurlijke en tijdloze uitstraling tot een lange levensduur en waardevastbestendigheid, deze vloeren zijn een slimme investering. Door de juiste houtsoort te kiezen en te letten op de herkomst en certificering, kunt u genieten van een vloer die niet alleen stijlvol is, maar ook uw ecologische voetafdruk verkleint.

Het regelmatig onderhouden en reinigen van uw houten vloer is cruciaal om de schoonheid en duurzaamheid ervan te behouden. Met de juiste producten en methoden kunt u uw vloer vele jaren in topconditie houden. Investeer in de verzorging van uw houten vloer om de meerwaarde voor uw huis en het milieu te maximaliseren.

FAQ

 1. Wat wordt beschouwd als de meest duurzame type vloer?
  Duurzame vloeren zijn gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke (biobased) materialen zoals hout of bamboe uit duurzaam beheerde bossen, en linoleum. Deze opties zijn duurzaam als ze gedurende hun gehele levensduur worden gebruikt, wat de milieubelasting minimaliseert.
 2. Welk type houten vloer wordt aanbevolen als de beste keuze?
  Een multiplank of lamelparket wordt algemeen beschouwd als de beste keuze voor houten vloeren. Deze zogenaamde ‘engineered flooring’ biedt veelzijdigheid en duurzaamheid, wat ze geschikt maakt voor diverse installatieomgevingen.
 3. Waar moet ik op letten bij het kopen van een houten vloer?
  Bij de aanschaf van een houten vloer is het belangrijk om het juiste type hout te kiezen, zoals eiken, grenen of bamboe. Let ook op de afwerking van de vloer, de totale kosten, het vereiste onderhoud en de geboden garantie.
 4. Wat zijn de gemiddelde kosten van een houten vloer per vierkante meter?
  De prijzen voor een standaard houten vloer variëren over het algemeen van 35 tot 125 euro per vierkante meter. Voor massief parket en lamelparket liggen de prijzen iets lager, tussen de 35 en 65 euro per vierkante meter. Fineerparket of laminaat zijn vaak de voordeligste opties.

Showroom in:

Blogs houten vloeren en tafels

In welke plaatsen Fairwood vloeren en tafels?

Blog

Prijzen houten vloeren, waarmee rekening houden?

Prijzen houten vloeren, waarmee rekening houden?

Prijzen eiken vloeren vergelijkenWaarmee rekening houden bij prijsvergelijk houten vloeren?Wij willen een houten vloer op vloerverwarming voor onze woning. Deze vloer moet milieuverantwoord zijn en degelijk, want we willen de natuur niet aantasten en we willen nog...

Lees meer
Zoetermeer nieuwbouw, echte eiken vloer

Zoetermeer nieuwbouw, echte eiken vloer

"Waarom hebben we gekozen voor een echte eiken vloer in Zoetermeer?"En niet voor een PVC vloer, zoals de rest van de straatDertigers Ronald en Sven wonen met hun zoon Noud van 3 jr. in het centrum van Den Haag. Ronald werkt bij de gemeente Den Haag en Sven heeft een...

Lees meer
Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Welk onderhoud voor houten vloer?Onderhoud houten vloeren per afwerkingHoe onderhoud ik een geoliede houten vloer?Periodiek regelmatig onderhoudEen houten vloer die behandeld is met olie kunt u wekelijks of wanneer deze vies is stofzuigen en daarna dweilen met de...

Lees meer
TOP 10 afwerkingen eiken vloer

TOP 10 afwerkingen eiken vloer

Eiken vloer is de meest populaire houten vloerDiverse soorten eiken vloeren verkrijgbaar.Eiken is een harde houtsoort en zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming. Ook is eiken stabiel en werkt het veel minder dan bijvoorbeeld grenen als er sprake is van...

Lees meer
Welke ondervloer voor nieuw parket op oude planken?

Welke ondervloer voor nieuw parket op oude planken?

Welke ondervloer kan ik gebruiken op een bestaande plankenvloer?Hoe moet de nieuwe vloer gelegd worden op planken dekvloer?Mijn woning is gebouwd rond 1930 en heeft een bestaande houten plankenvloer. Welke ondervloer kan ik het beste gebruiken om de vloer te leggen?...

Lees meer
Onze nieuwe woning in Noordwijk; welke houten vloer?

Onze nieuwe woning in Noordwijk; welke houten vloer?

Zo graag naar NoordwijkWie zijn wij en waarom Noordwijk?Onze namen zijn William en Laureen. Beiden dertigers en we hebben allebei een leuke baan. We hebben 3 jonge meiden;  Zoë, Hailey en Jade. Met onze ouders kwamen wij al jarenlang in Noordwijk. Waarschijnlijk is...

Lees meer
Slingerbos Ophemert; we gaan voor duurzaam

Slingerbos Ophemert; we gaan voor duurzaam

Wij gaan voor duurzaam in het Slingerbos OphemertEven voorstellen:Wij zijn Susan en Albert en wonen met veel plezier al jarenlang in de Betuwe. Door de centrale ligging in het land zijn we binnen een half uur in groter steden als Den Bosch, Utrecht, Nijmegen, Arnhem...

Lees meer
Eiken visgraatvloer in 4 stappen

Eiken visgraatvloer in 4 stappen

Hoe kies je een eiken visgraat vloer in 4 stappen. Vindt je een visgraat vloer heel mooi, maar weet je niet hoe je een keuze kunt maken uit het woud aan soorten en maten dan helpt het volgende blog om je een goede keus te maken. In vier stappen leg ik je uit hoe je te...

Lees meer
Visgraatvloer; welke soort kies ik?

Visgraatvloer; welke soort kies ik?

Welk visgraatparket voor mij? Echt hout of fake?Er zijn diverse soorten visgraat in de markt maar welk visgraatparket is nu geschikt voor mij? Wij kunnen ons voorstellen dat u om in houtjargon te praten "door de bomen het bos niet meer ziet”. Er zijn zoveel keuzes te...

Lees meer
Bentwijck Benthuizen nieuwbouw nieuwe fase

Bentwijck Benthuizen nieuwbouw nieuwe fase

Bentwijck Benthuizen; nieuwbouw nieuwe fase in ons levenWe voelen ons niet oud; we gaan verhuizen en opnieuw inrichtenWij gaan een nieuwe fase van ons leven in en die nieuwe fase heet Benthuizen. In de nieuwbouw Bentwijck hebben wij namelijk een levensbestendige...

Lees meer
Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

. Kan ik vloerverwarming onder een houten vloer leggen? Houten vloeren kunnen inderdaad op vloerverwarming worden geïnstalleerd, maar niet alle soorten houten vloeren zijn geschikt. Het is belangrijk om te begrijpen dat hout een natuurlijk materiaal is en van nature...

Lees meer
Hoe voorkom ik krimpen of uitzetten houten vloer?

Hoe voorkom ik krimpen of uitzetten houten vloer?

Werking van een houten vloer is heel normaalDe relatieve luchtvochtigheid in uw huis schommeltDe luchtvochtigheid in huis varieert gedurende het jaar, met name tussen de seizoenen. Tijdens de winter is de lucht meestal zeer droog, wat kan leiden tot ongemakkelijke...

Lees meer
Nieuw Boekhorst – Voorhout

Nieuw Boekhorst – Voorhout

Voorhout; Ideale plaats om duurzaam te wonenNieuw Boekhorst is de nieuwste uitbreiding van Voorhout en biedt straks circa 1.300 woningen, een basisschool, sportvelden en diverse speel- en sportplekken. In het hart van de wijk komt een haven waar je kunt genieten van...

Lees meer
Visgraatvloer voor onze woning in Parijsch Culemborg

Visgraatvloer voor onze woning in Parijsch Culemborg

Even voorstellen; Wij zijn de familie de Greef uit Culemborg.Mijn naam is Annelies de Greef, ik ben 35 jaar oud en woon in Culemborg. Mijn man Gerard en ik hebben onlangs een nieuwbouwhuis gekocht in de wijk Parijsch en we hebben twee kinderen, Job (11 jaar) en Sanne...

Lees meer
Welke ondervloer bij dekvloer van hout?

Welke ondervloer bij dekvloer van hout?

Welke ondervloer kan ik gebruiken op een bestaande houten vloer?  Mijn woning is gebouwd rond 1930 en heeft een bestaande houten plankenvloer, welke ondervloer kan ik het beste gebruiken om de vloer te leggen? Goed nieuws: Deze houten vloer die er al 100 jaar ligt is...

Lees meer
Onderhoud geoliede houten vloer; 7 tips

Onderhoud geoliede houten vloer; 7 tips

7 super goeie tips voor het onderhoud van een geoliede houten vloerTIP 1: Inloopmat Leg een grote inloopmat bij de deur, dit voorkomt dat er vuil en zand in de woning op uw vloer komen. Met name bij nieuwbouwwoningen is dit fijn. De bestrating is in het begin nog niet...

Lees meer
SPC-vloer. Wat is het? Welke voordelen en nadelen

SPC-vloer. Wat is het? Welke voordelen en nadelen

. SPC een sterke stijger in de vloerenmarkt SPC-vloeren worden steeds belangrijker in de vloerenmarkt door de duurzaamheid, het verbeterde uiterlijk en de relatief geringe kosten. Maar wat zijn SPC-vloeren precies en waarom worden ze steeds populairder? In dit blog...

Lees meer
Pvc-vloer of echt hout? Of beiden?

Pvc-vloer of echt hout? Of beiden?

. Waarom verliezen echte houten vloeren nooit hun aantrekkingskracht? Natuurlijke schoonheid Een van de belangrijkste redenen voor de blijvende populariteit van houten vloeren is de blijvende uitstralinbg. Dit type vloer voegt een element van natuurlijke schoonheid...

Lees meer
PVC of echte houten vloer?

PVC of echte houten vloer?

PVC of echte houten vloer, PVC vloerverwarming, vloerverwarming PVC, PVC visgraat PVC, PVC Hongaarse punt PVC, PVC prijzen PVC Planken PVC

Lees meer
houten vloeren in de houtloods