+31(0)344-640035 info@fairwood.nl
Home » Houten vloeren » Vloerverwarming houten vloer

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Vloerverwarming ideaal voor milieubewuste combinatie kennis van hout begrip voor de natuur Parket en vloerverwarming producten aangepast ervaren parketleggers houten vloer

Vloerverwarming en houten vloer gaan prima samen

Kan houten vloer op vloerverwarming?

Houten vloeren en vloerverwarming kunnen prima samen.

Mits we rekening houden met de natuur.

Met vloerverwarming hoef je geen dag- en nacht-temperatuur te gebruiken en dit verbruikt minder energie. Bij een constante temperatuur hoeft de vloerverwarming minder hard te werken dan bij het steeds opwarmen van de woonruimte in de ochtend, wat veel energie en geld kost.

Het grote voordeel van hout t.o.v. tegels of PVC is, dat hout de temperatuur beter vasthoudt. Tegels en PVC verliezen veel sneller de warmte, waardoor de vloerverwarming de ruimte constant moet blijven verwarmen. Bij hout is dit effect aanmerkelijk lager, waardoor u een beter rendement kan bereiken.

Kom meer informatie over houten vloer en vloerverwarming vergaren:

Showroom in:

  • Tiel
  • Rijnsburg (bij Noordwijk/Katwijk)
visgraatvloer op vloerverwarming

Waarom naar Fairwood voor houten vloer op vloerverwarming?

Echt hout juist ideaal voor vloerverwarming

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een echte houten vloer juist goed te combineren met vloerverwarming. Het gespreide en geleidelijke verwarmingsproces dat vloerverwarming biedt, is namelijk ideaal voor houten vloeren.

Hout blijft namelijk stabieler wanneer het proces rustig en gelijkmatig verloopt in de ruimte. Dit maakt vloerverwarming een uitstekende keuze voor het verwarmen van een houten vloer.

Duurzame combinatie

Een houten vloer is een natuurlijk product met een zeer lage CO2-voetafdruk, vooral wanneer het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast gaat een goede houten vloer een leven lang mee en kan deze meerdere malen worden geschuurd voor een volledig nieuwe uitstraling in een andere kleur of afwerking. Hierdoor is geen enkele vloer zo duurzaam als een echte houten vloer.

Bovendien heeft een houten vloer de eigenschap om warmte langer en beter vast te houden dan enig ander alternatief. Dit zorgt voor een behaaglijk warme ruimte zonder extra stookkosten. Als u kiest voor lamelparket met een dikte dunner dan 16 mm, heeft het ook lage RC-waardes (minder dan 0,1) en wordt de ruimte snel opgewarmd.

Milieuvriendelijke combinatie

In tegenstelling tot andere vloerbedekkingen die vaak geproduceerd worden in Azië en vol zitten met weekmakers, geeft echt hout geen schadelijke stoffen af in combinatie met vloerverwarming. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over een ongezond leefklimaat in uw huis.

Bovendien wordt er op dit moment nog weinig gesproken over de afvalproblemen die ontstaan door het gebruik van kunststof vloerbedekkingen zoals laminaat, PVC en SPC. Deze bergen plastic zullen in de toekomst een groter afvalprobleem vormen dan de huidige problemen rondom kunstgrasvelden, die nu vervangen worden door echt gras. Met een echte houten vloer kiest u daarom niet alleen voor een gezond leefklimaat in uw huis, maar ook voor een milieuvriendelijke keuze op de lange termijn.

Kennis en begrip voor eigenschappen hout

Fairwood is een familiebedrijf dat is voortgekomen uit een houthandel en beschikt hierdoor over uitgebreide kennis en begrip van hout en de eigenschappen ervan, zoals het werken van hout door schommelingen in warmte en temperatuur.

Als leverancier van uw houten vloer is het onze taak om iedereen bewust te maken van deze natuurwet en onze producten aan te passen aan de combinatie van hout en vloerverwarming. Onze parketleggers hebben de vaardigheid om de houten vloer op vloerverwarming te leggen. Het is echter ook belangrijk dat u als gebruiker van de vloerverwarming en de houten vloer rekening houdt met het feit dat hout in sommige jaargetijden kan werken door schommelingen in warmte en temperatuur.

Er zijn verschillende producten die u kunnen helpen om de werking van het hout te beheersen, zoals een fidbox, een luchtbevochtiger en een hygrometer. Door alle betrokken partijen rekening te laten houden met de eigenschappen van hout, kan een houten vloer op vloerverwarming zonder problemen worden geplaatst en geniet u van een prachtige, duurzame vloer.

Producten geschikt voor vloerverwarming

Fairwood biedt houten vloeren aan die geschikt zijn voor vloerverwarming en we adviseren dan ook om te kiezen voor lamelparket van 16 mm of dunner. Deze lamelplanken hebben een RC-waarde lager dan 0,1, waardoor ze de warmte snel doorgeven. Het is echter van groot belang om te kiezen voor lamelparket met een berken-multiplex onderlaag om de levensduur van de vloer te verlengen en ervoor te zorgen dat de vloer vlak blijft. Een vlakke vloer slijt namelijk minder snel en kan vaker worden geschuurd.

Fairwood heeft ook hoogwaardige lijmen waarmee de houten vloer direct op de dekvloer met vloerverwarming kan worden gelijmd. Voor het zwevend leggen van de vloer op vloerverwarming bieden wij speciale folies die geschikt zijn voor deze toepassing.

Daarnaast hebben wij de eerder genoemde fidbox, luchtbevochtiger en hygrometer in ons assortiment. Deze producten helpen u de droge lucht in de gaten te houden tijdens vorstperiodes.

Aangesloten bij Parket en Vloerverwarming

Fairwood is een trots lid van “Parket en vloerverwarming”, een groot samenwerkingsverband van diverse bedrijven die betrokken zijn bij houten vloeren en vloerverwarming. Dit samenwerkingsverband omvat onder andere vloerverwarmingsproducenten, leveranciers van houten vloeren, lijmfabrikanten, lak– of oliefabrikanten en parketleggers.

Alle bedrijven binnen dit samenwerkingsverband hanteren dezelfde methoden, bijvoorbeeld voor de RC-waardes en legwijzen van houten vloeren. Dit zorgt voor een uniforme uitleg voor consumenten en helpt misverstanden en sprookjesverhalen over houten vloeren en vloerverwarming de wereld uit.

“Raadpleeg de experts en negeer de sprookjesverhalen over houten vloeren en vloerverwarming”

Houten vloeren luchthaven

Vlieg snel door naar de pagina die u zoekt

Vlieg door site

Houten vloer en vloerverwarming

Wat moet ik weten?
Waarmee rekening houden?

(klik op foto om in hoofdsectie onderwerp te komen)

soort vloer op vloerverwarming

Soort vloer

Warmte weerstand (R-C )

Houtsoort

Zwevend of lijmen

Type vloerverwarming

We onderscheiden bij de verschillende types vloerverwarming natte systemen en droogbouwsystemen. Verder worden er soms ook elektrische systemen geplaatst. 

warmtepomp en houten vloer
Vloerkoeling en houten vloeren

Kan een houten vloer op vloerkoeling?

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Vloerverwarming en echte houten vloer.

Fairwood houten vloeren en tafels Tiel en Rijnsburg
visgraat blank

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

 Ja, het is mogelijk om een houten vloer op vloerverwarming te leggen, maar er zijn een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat het goed werkt.

Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de houten vloer geschikt is voor vloerverwarming. Niet alle soorten hout zijn geschikt voor deze toepassing, dus zorg ervoor dat je kiest voor een houtsoort die geschikt is voor vloerverwarming.

Lamelparket

Kies bij een houten vloer en vloerverwarming bij voorkeur voor lamelparket. Lamelparket is een samengestelde houten vloer. Een toplaag hout van minimaal 3 mm. is gelijmd op een minder werkende onderlaag.

Voor vloerverwarming dient de onderlaag berken-multiplex te zijn. Deze onderlaag blijft het beste vlak bij vocht en temperatuurverschillen.

Tevens is lamelparket minder dik dan een massieve houten vloer. De RC-waarde is hierdoor lager. De warmte wordt bij een lamelplank van maximaal 16 mm. voldoende snel doorgegeven.

Tapis

Dit zijn dunne plankjes van 6-9 mm. dik die op eikenmozaïek matten worden gelijmd en vernageld.

Ook deze plankjes kunnen prima op vloerverwarming.

Ook hier geldt dat de totale dikte van de houten vloer + ondervloer niet te dik mag zijn.

Dit om geen te hoge RC-waarde te krijgen

Vloerverwarmingsprotocol

Het is belangrijk om de vloerverwarming langzaam op te warmen als de houten vloer net is gelegd.

Dit helpt voorkomen dat het hout te snel uitdroogt en krimpt.

De hele procedure is vastgelegd in een zogenaamd vloerverwarmingsprotocol.

Als u deze procedure volgt zal er geen probleem ontstaan tussen en hout en de vloerverwarming.

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Houten vloer en vloerverwarming

Samenwerking “Parket en Vloerverwarming”

Waarom een samenwerkingsverband aangaande parket en vloerverwarming?

Bij consumenten was er nog veel onduidelijk of een parketvloer wel op een dergelijke verwarming kan worden gelegd.

Er deden en doen veel spookverhalen de ronde over wat er allemaal mis zal kunnen gaan.

Spookverhalen die nergens op geschoold zijn, wij mensen moeten alleen een beetje meer oog hebben voor de natuur en onze gezondheid.
Fairwood heeft zich daarom aangesloten bij het samenwerkingsverband; Parket en vloerverwarming.

De belangrijkste leveranciers van vloerverwarmingsinstallaties, houten vloeren, parketlijmen en parketafwerking hebben een uniform beleid afgesproken.

Tevens was en is er veel behoefte aan eerlijke informatie.

Wat heeft u aan deze samenwerking ?

  • Eenduidige adviezen waar alle belangrijke spelers achter staan.
  • Niet meer elkaar de schuld kunnen geven na problemen.
  • Zekerheid dat u de best mogelijke technische keuze maakt.
  • Kwalitatief goede begeleiding

www.vloerverwarmingenparket.nl

 

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Wist je dat hout een warmtebron is waar je op kunt bouwen? Het houdt namelijk de warmte langer vast dan andere materialen. Als je op zoek bent naar een sfeervolle en comfortabele vloer, kies dan voor een houten parketvloer. En als je ook nog eens milieubewust wilt zijn, kies dan voor hout uit duurzaam beheerde bossen. Zo haal je geen schadelijke stoffen in huis en kun je genieten van een mooie en verantwoorde vloer.

Eiken is de meest gekozen houtsoort voor op vloerverwarming, maar er zijn nog veel meer opties. Bedenk wel dat de installatie van een parketvloer met vloerverwarming extra aandacht nodig heeft. Laat het leggen door een ervaren en deskundige parketteur met het vloerverwarmingsvignet.

Er zijn veel meer houtsoorten geschikt voor parket en vloerverwarming dan je zou denken. Ieder type hout heeft zijn eigen unieke uitstraling en karakter en reageert op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. De meest stabiele houtsoorten, die het minst reageren op deze veranderingen, zijn het meest geschikt om op vloerverwarming te leggen.

De eiken parketvloer is erg populair in Nederland en wordt als “zeer geschikt” beschouwd. Wil je een opvallender vloer? Tropische houtsoorten als merbau, teak, afzelia en kambala bieden veel kleur en zijn stabiel onder de juiste omstandigheden. Minder stabiele houtsoorten zoals maple, beuken, jatoba, robijn en essen zijn minder geschikt voor gebruik met vloerverwarming.

De warmteweerstand van elke houtsoort varieert afhankelijk van de dikte. Hoe lager de warmteweerstand, hoe korter de opwarmtijd. Meer informatie over de warmteweerstand van de verschillende parketsoorten kun je hier vinden.

Bij een erkende parketspecialist met vignet kun je rekenen op uitgebreide zorg en aandacht tijdens het hele proces van aankoop en installatie van je parketvloer. Ze zullen grondig controleren:

  • Vochtgehalte van de ondergrond
  • Luchtbevochtiging en geven je de juiste informatie daarover
  • Oppervlakte- en aanvoertemperatuur van de vloerverwarming
  • Vlakheid en andere visuele aspecten van de ondervloer
  • Help je bij het opstookprotocol
  • Zetten controle elementen zoals temperatuurstickers of een Fidbox neer. Zo kun je gerust zijn dat je goed begeleid wordt en krijg je de beste service voor, tijdens en na de verkoop.

Vloerverwarming kan in verschillende manieren worden aangelegd, afhankelijk van de woonsituatie en het budget. Hieronder staan de meest voorkomende systemen kort uitgelegd:

  1. Natte systemen: Dit is de meest gebruikte vorm van vloerverwarming waarbij de buizen in de constructievloer liggen en afgedekt zijn met een dikke laag zandcement of anhydriet. Deze vorm wordt vaak gebruikt bij betonnen nieuwbouwvloeren en is relatief tijdrovend omdat de vloer moet drogen en uitharden voordat de verwarming kan worden aangezet.

  2. Droogbouwsystemen: Hierbij worden kunststof of isolatiemateriaal platen op de cement- of houten vloer bevestigd met geconstrueerde geleidingen voor de verwarming. Dit wordt vooral in renovaties toegepast en biedt snellere verwarming dankzij de dunne platen.

  3. Infrezen in bestaande afwerkvloer of gipsvezelplaten: Hierbij worden sleuven gefreesd in de vloer waarin de waterleidingen voor de verwarming worden aangebracht. Dit biedt meer comfort en rendement.

  4. Elektrische vloerverwarming: Dit was oorspronkelijk alleen voor kleine ruimtes zoals badkamers, maar er zijn nu elektrische vloerverwarmingen op de markt die ook als hoofdverwarming kunnen dienen, mits er een parketoptie op de thermostaat aanwezig is om de parketvloer te beschermen tegen plotselinge temperatuurpieken.

Een installateur kan advies geven passend bij jouw woonsituatie en houdt bij verwarming rekening met het opstookprotocol.

Met vloerverwarming hoef je geen dag- en nacht-temperatuur te gebruiken en dit verbruikt minder energie. Bij een constante temperatuur hoeft de vloerverwarming minder hard te werken dan bij het steeds opwarmen van de woonruimte in de ochtend, wat veel energie en geld kost.

“Wat is het type woning waarin de vloer gelegd zal worden? Gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw? Als het om nieuwbouw gaat, geef dan aan wanneer de woning wordt opgeleverd en waar te nemen is bij het opstook protocol. Als het om bestaande bouw gaat, informeer naar de verhuisdatum en de mate waarin de woning geïsoleerd is. Bij woningen na 1990 is een combinatie van vloerverwarming en parket mogelijk als hoofdverwarming, mits de Rc-waarde < 0,13 m²K/W is. Bestaande woningen dienen wel op isolerend vermogen te worden gecontroleerd. Vraag ook na of er al vloerverwarming aanwezig is en zo ja, wat voor systeem dit is.

Zorg dat de klant een klimaatpakket afneemt bestaande uit een Fidbox, luchtbevochtiger en hygrometer. Zo weet je zeker dat de vloer een leven lang mooi blijft.”

De Rc-waarde van parket bepaalt de warmteafgifte van de vloerverwarming. De Rc-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe lager de waarde, hoe sneller de vloer opwarmt en hoe hoger de waarde, hoe trager de opwarming. Het is belangrijk om op te merken dat eenmaal opgewarmd, hout warmte goed vasthoudt en lang aangenaam warm blijft aanvoelen, ondanks de uitgeschakelde thermostaat.

Als vloerverwarming wordt gebruikt als hoofdverwarming, moet de Rc-waarde lager zijn dan 0,13 [m²K/W]. Anders is de woning niet voldoende verwarmd. Dit hangt ook af van de isolatie van de woning. Als vloerverwarming wordt gebruikt als bijverwarming, kan een Rc-waarde lager dan 0,18 [m²K/W] volstaan.

Voordat je met de installatie van parket op vloerverwarming begint, is het belangrijk om aandacht te besteden aan een aantal cruciale factoren. Dit omvat: het vochtgehalte van de ondervloer, de temperatuur van de vloerverwarming, de staat van de ondervloer (vlakheid, hardheid), het uitvoeren van het opstookprotocol en het bijhouden van de vloertemperatuur, en het plaatsen van controle-elementen zoals de Fidbox of temperatuurstickers.

  • Om wat voor soort woning gaat het? Nieuwbouw of bestaande bouw?

    • Indien nieuwbouw: wanneer wordt de woning opgeleverd? Na droging van de afwerkvloer (afhankelijk van de dikte en omstandigheden is dit 4-8 weken) is er minimaal 23 dagen nodig voor het opstook protocol. Hierna kan met het leggen van de vloer worden begonnen.

      Vertel dat gelijk in het eerste gesprek.

    • Indien bestaande bouw, wanneer is de verhuizing ingepland?

  • Hoe goed is de woning geïsoleerd?

    • Over het algemeen kunnen we stellen dat woningen die gebouwd zijn na 1990 goed (genoeg) geïsoleerd zijn om een combinatie van vloerverwarming en parket in te leggen als hoofdverwarming. Is de woning ouder? Check dan of er nadien gerenoveerd (en geïsoleerd is) en verwijs de klant, indien er niet voldoende geïsoleerd is, door naar de installateur om de benodigde isolerende aanpassingen te bespreken.

    • Bij goed geïsoleerde woningen heb je een Rc-waarde nodig < 0,13 m²K/W om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken. De Rc-waarde van parket staat in onderstaande tabel.

  • Is er al vloerverwarming? Zo ja, welk systeem ligt er? Is het een nieuw systeem of is deze al enkele jaren in gebruik?

    • Via deze pagina lees je hoe je de vloer het beste kunt installeren op de verschillende vloerverwarmingssystemen en welke voorbereidingen hiervoor nodig zijn. Vanzelfsprekend zal bestaande vloerbedekking, zoals bijvoorbeeld een plavuizenvloer, eerst verwijderd moeten worden.

  • Hoe zit het met de klimaatbewaking?

    • Een gezond binnenklimaat is belangrijk voor een houten parketvloer. Bij hout op vloerverwarming is dit extra belangrijk. Zorg dat de klant een klimaatpakket afneemt bestaande uit een Fidbox, luchtbevochtiger en hygrometer. Zo weet je zeker dat de vloer een leven lang mooi blijft.

Een parketvloer is een ideale keuze voor degenen die op zoek zijn naar een prachtige en duurzame vloeroplossing. Het natuurproduct hout zorgt voor een unieke uitstraling en door de vele mogelijkheden in afwerkingen, oppervlaktebehandelingen en houtsoorten, is er voor elk project een geschikte optie.

Met de juiste verzorging zal een parketvloer door het gebruik alleen maar mooier worden, met een eigen karakter en uitstraling. Dit is te zien in musea en kastelen, waar de vloeren intensief gebruikt worden en toch nog steeds prachtig zijn.

Parket is een echt tijdloos product, waarbij elke vloer anders is door het unieke hout en de manier waarop het is behandeld en gelegd. Deze verschillen geven juist de charme aan de vloer. Laat je verleiden door de warmte en schoonheid van parket en geef jouw huis de stijl en sfeer die het verdient.

Parket straalt warmte uit Met parket kies je voor authenticiteit en schoonheid. Het is beschikbaar in verschillende houtsoorten, waaronder eiken, die zijn verkrijgbaar met verschillende oppervlaktebehandelingen en afwerkingen, van gelakt tot geolied, van hoogglans tot mat.

Parket is eindeloos te leggen in verschillende patronen, van de populaire visgraat tot bijzondere combinaties van materialen. Laat je creativiteit de vrije loop!

Parket is niet alleen mooi, maar ook duurzaam. Hout is CO2-neutraal en door te kiezen voor parket uit duurzaam beheerde bossen, kies je voor een milieuvriendelijke vloer.

Bovendien houdt hout warmte langer vast dan andere materialen, waardoor je met parket een warme en uitnodigende sfeer creëert in je huis.

Parketvloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. Vast verlijmde parketvloeren Dit zijn ideale vloeren om te gebruiken met alle soorten vloerverwarming. Deze parketvloeren worden rechtstreeks verlijmd op de bestaande ondervloer, meestal is dit een zand/cement of anhydriet ondervloer, of een renovatievloer met vloerverwarming. Vast verlijmde parketvloeren zijn er in meerdere vormen. De twee bekendste zijn traditioneel parket (het zogenaamde ‘tapis’ en ‘bourgogne’) en tweelaags/meerlaags parket dat is opgebouwd uit een toplaag van massief hout, verlijmd op een multipex onderplaat. ParketMagazine-parket-en-vloerverwarming-08.jpg Tapis en Bourgogne (traditioneel parket) Traditioneel parket wordt door een parketlegger in twee lagen op de ondervloer aangebracht. De eerste laag is een mozaïek eiken onderlaag. Daarna komt de toplaag naar keuze. Traditioneel parket wordt standaard in twee diktes geleverd, Tapis 6 mm en Bourgogne 9 mm dik. Met tapis kunnen de mooiste patronen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat,- blokpaneel,- Hongaarse punt,- of een Versailles patroon. Bourgogne wordt meestal gebruikt in de vorm van landhuisdelen of als een bredere visgraat (advies: niet breder dan 14 cm). Na het verlijmen en spijkeren van bovenaf wordt de parketvloer geschuurd en afgewerkt. Voor strak geschuurd werk, maar ook verouderd en gekleurd, in olie of lak, zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Tweelaags/meerlaags parket 10-16 mm De parketvloer is reeds opgebouwd in twee lagen en kan daardoor direct verlijmd worden op de ondervloer met vloerverwarming. De ondervloer moet wel goed vlak zijn, eventueel is egaliseren noodzakelijk. Deze vloeren zijn door hun minimale dikte (en dus lage weerstand) zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Meerlaags parket kan, net als tapis, in meerdere patronen worden gelegd. De meest voorkomende patronen zijn stroken, visgraat, Hongaarse punt en brede delen (maximaal tot 22,5 cm).

Parketvloeren, een warm welkom Vast verlijmde parketvloeren zijn dé perfecte keuze voor een gezellige, comfortabele en warmte-uitstralende vloer in combinatie met vloerverwarming. Deze parketvloeren worden stevig verankerd op de ondervloer, wat resulteert in een solide en duurzame vloer.

De traditionele keuze De traditionele keuze is het zogenaamde ‘tapis’ of ‘bourgogne’ parket. Deze vloeren zijn opgebouwd uit twee lagen en kunnen in verschillende patroondessins worden gelegd, denk aan visgraat, blokpaneel, Hongaarse punt of Versailles patroon. De mogelijkheden voor de afwerking zijn eindeloos, gaande van strak geschuurd tot verouderd en gekleurd, in olie of lak.

Het gemak van twee- of meerlaags parket Met twee- of meerlaags parket hoef je niet te wachten tot de parketlegger zijn werk heeft gedaan, de vloer is namelijk al opgebouwd uit twee lagen en kan daardoor direct verlijmd worden. Dankzij de minimale dikte van deze vloeren, zijn ze uitermate geschikt voor gebruik met vloerverwarming. Ook hier zijn de patroondessins nagenoeg eindeloos, variërend van stroken tot visgraat, Hongaarse punt en brede delen.

Een warme en gezellige vloer, die duurzaam en milieuvriendelijk is, wacht op jou. Kies voor parket.

Parketvloeren die minder renderen in combinatie met vloerverwarming

  • Zwevend gelegde vloeren 

    Bij zwevend gelegde vloeren worden alleen de tong-en groef verlijmd of hebben een klik-verbinding. Onder dit type parketvloer (vaak een lamelparket of meerlaags parket) ligt een tussenvloer om loopgeluid te verminderen. Deze ‘zwevende’ constructie, in combinatie met een licht isolerende tussenlaag, is minder geschikt om op vloerverwarming te leggen, omdat het rendement te laag is. Kies je er wel voor om zwevend te leggen kies dan in elk geval voor een geschikte tussenvloer zoals heatfoil.

  • Dikke, massieve planken

    De dikte van 20-22 mm van deze massieve planken zorgt voor een groot rendementsverlies. (meer dan 0,13 [m²K/W])  Door deze te hoge warmteweerstand zijn massieve planken niet geschikt om op vloerverwarming te leggen. Wij adviseren een maximale dikte van 16 mm voor parket te hanteren bij installatie op vloerverwarming.

Vloeren die minder renderen bij vloerverwarming Zwevend gelegde vloeren Als je een zwevende vloer hebt, zoals een lamelparket of meerlaags parket, worden alleen de tong-en groef verlijmd of hebben een klik-verbinding. Deze constructie is opgebouwd uit een tussenvloer voor het verminderen van loopgeluid. Helaas, deze ‘zwevende’ opstelling en de lichte isolatielaag zorgen voor een laag rendement, waardoor het niet aanbevolen is om ze op vloerverwarming te gebruiken. Als je toch voor zwevende vloeren kiest, zorg er dan voor dat je een geschikte tussenvloer, zoals heatfoil, gebruikt.

Massieve planken van 20-22 mm dik Deze dikke, massieve planken hebben een te hoge warmteweerstand en zorgen daardoor voor een groot rendementsverlies. (meer dan 0,13 [m²K/W]) Het is daarom beter om te kiezen voor parket met een maximale dikte van 16 mm bij de installatie op vloerverwarming. Massieve planken van deze dikte zijn niet geschikt voor gebruik met vloerverwarming.

Parket heeft invloed op de warmte die de vloerverwarming kan afgeven. Deze weerstand, ook wel warmteweerstand of Rc-waarde, genoemd wordt uitgedrukt in een aantal m²K/W. Hoe lager de Rc-waarde hoe sneller de vloer opwarmt dus hoe meer rendement.

Elke houtsoort heeft zijn eigen Rc-waarde. Een lage weerstand geeft een kortere en een hogere weerstand een langere opwarmtijd. Wil je je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, dan adviseren wij om een parketvloer (top-en ondervloer samen) te gebruiken met een Rc-waarde lager dan 0,13 [m²K/W].  Is je vloerverwarming in gebruik als bijverwarming dan kan je uitgaan van een Rc-waarde lager dan 0,18 [m²K/W].

Wanneer je parket op je vloerverwarming legt, heeft het invloed op hoe snel de vloer opwarmt en hoeveel warmte de verwarming kan afgeven. Hoe lager de Rc-waarde, hoe sneller de vloer opwarmt en hoe meer rendement je krijgt. Elk soort hout heeft een eigen Rc-waarde en dus een unieke opwarmtijd. Als je de vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken, kies dan voor parket met een Rc-waarde lager dan 0,13 [m²K/W]. Als je de verwarming als bijverwarming gebruikt, is een Rc-waarde lager dan 0,18 [m²K/W] prima.

Informatie

Brochure Gratis

Fairwood wil u graag de meest recente brochure toezenden.

Er zijn 3 soorten brochures, zoals u ziet.

Gratis en vrijblijvend

Het toezenden van 1 of meerdere brochures is vrijblijvend en gratis.

Wij zullen u overigens niet verder benaderen na toezending.

Het initiatief tot verder contact laten we daarna helemaal aan u over.

brochure houten vloeren

Brochure houten vloeren

De meest recente informatie over de houten vloeren van Fairwood

Brochure Actievloeren

Welke actievloeren zijn er en hoelang is de actie geldig ?

Brochure houten tafels

Welke modellen tafels heeft Fairwood. Bekijk hier het actuele assortiment.